Borovnica ( Vaccinium myrtillus )

Borovnica ( Vaccinium myrtillus )
        Borovnica je listopadni grm sa čvorastim stabljikama i puzavim korjenom. Raste na kiselom tlu brdskih bjelogoričnih i crnogoričnih šuma i doseže... visinu do 50 cm. Listovi su jajastog oblika i sitno nazubljeni, a cvjetovi zvonastog oblika i svjetloroze boje. Plod je crnomodra bobica veličine graška, koja na vrhu završava okruglim udubljenjem. Cvjeta od aprila do oktobra, a plodovi sazrijevaju u avgustu. Listovi, koji imaju ljekovita svojstva, beru se prije cvatnje. Najveći svjetski uzgajivač su SAD (75% ukupne svjetske proizvodnje odnosi se na Sjevernu Ameriku). Za uzgoj borovnica potrebno je osigurati zemljište s kiselim tlom (ukoliko nije takvo, potrebno je dodati piljevinu ili iverje vazdazelenog drveća), s dovoljno sunca i vlage te zaštite od vjetra i 2500 dvogodišnjih sadnica po hektaru.

        Borovnice su odličan izvor C vitamina, a bogate su i mineralima poput kalija, kalcija i fosfora. Plava boja borovnica potječe od antocijana, poznatog antioksidansa. Namirnice bogate antioksidansima smanjuju rizik nastanka raka te bolesti srca i krvožilnog sustava. Borovnice su bogate i dijetalnim vlaknima, ponajviše pektinom koji je topiv u vodi, a djeluje blagotvorno kod snižavanja kolesterola u krvi. Borovnice sadrže u 100 g oko 84% vode, 0,74 g bjelančevina, 14,49 g ugljikohidrata, 0,33 g masti i 2,4 g dijetalnih vlakana. Energetska vrijednost iznosi 57 kcal ili 238 kJ na 100 g. Odličan su izvor vitamina C, pa tako jedno serviranje borovnica (150 g) osigurava 41% od preporučenih dnevnih potreba. Osim toga, uzimanje velikih količina vitamina C u obliku suplementa može prouzročiti probavne smetnje pa je stoga bolje uzimati hranu bogatu C vitaminom. Od minerala bogate su kalijem, kalcijem i fosforom.

Borovnica ( Vaccinium myrtillus )

Borovnica ( Vaccinium myrtillus )
        Listovi borovnice također imaju ljekovita svojstva. Bogati su taninima, glikozidima i flavonoidima. Upotrebljavaju protiv stvaranja mokraćne kiseline, te za liječenje želučanih grčeva, kašlja i šećerne bolesti. Čaj od listova borovnice služi u pučkoj medicini kod proljeva, upala usne šupljine i ždrijela, šećerne bolesti, pospješivanja rasta kose (utrljavanjem u vlasište), ali i kod pripreme obloga. Listovi su djelotvorni jedino ako ih naberemo prije nego što su bobice sazrile, nakon toga nemaju ljekovite vrijednosti. Vitamin C iz hrane djeluje kao snažni antioksidans koji, osim što ima povoljan učinak u slučaju prehlade, astme i nekih drugih bolesti, smanjuje rizik nastajanja nekih vrsta karcinoma: usta, ždrijela, želuca, jednjaka, debelog crijeva i pluća. Ujedno, borovnice djeluju antibaketrijski kod upalnih promjena probavnog sustava i protiv nadimanja.

Borovnica ( Vaccinium myrtillus )


        Plava boja borovnica potječe od antocijana – poznatog antioksidansa. Namirnice bogate antioksidansima smanjuju rizik nastanka raka te bolesti srca i krvožilnog sustava.
Borovnica ( Vaccinium myrtillus )
Borovnice su bogate i dijetalnim vlaknima, ponajviše pektinom koji je topiv u vodi, a djeluje blagotvorno kod snižavanja kolesterola u krvi.Vitamin C iz hrane djeluje kao snažni antioksidans koji, osim što ima povoljan učinak u slučaju prehlade, astme i nekih drugih bolesti, smanjuje rizik nastajanja nekih vrsta karcinoma: usta, ždrijela, želuca, jednjaka, debelog crijeva i pluća. Dokazana je veća učinkovitost vitamina C prirodno sadržanog u namirnici od onoga uzetog u obliku vitaminskog dodatka (suplementa), što se povezuje s međusobnim zajedničkim djelovanjem vitamina C i drugih sastojaka u namirnici. Ujedno borovnice djeluju antibaketrijski kod upalnih promjena probavnog sustava i protiv nadimanja.

        Svježe su borovnice tamno plave boje, a površina im je "magličasta". "Magličavost" površine znak je da su borovnice svježe. Ako su svježe i neoštećene, prilikom potresanja će se slobodno kotrljati. Borovnice su najmanje kvarljive od sveg bobičastog voća (malina, kupina, jagoda i dr.). U frižideru se mogu čuvati od 10-14 dana. Prije stavljanja uklonite zgnječene ili pljesnive bobice, ali ih nikako nemojte prati. Višak borovnica možete i zamrznuti. Bobice rasporedite na pladanj, a potom ih stavite u zamrzivač. Kada se zamrznu, premjestite ih u vrećicu za zamrzavanje. Zamrznute borovnice možete čuvati 10-12 mjeseci. Prije konzumiranja ili kuhanja svježe borovnice treba očistiti od eventualnih listića, isprati pod tekućom vodom te posušiti upijajućom krpom. Borovnice se mogu konzumirati svježe uz dodatak šećera, sladoleda ili s drugim voćem u voćnim salatama ili želeima, a od njih se proizvode i sokovi, sirupi i vino.

Borovnica ( Vaccinium myrtillus )