|
Borovnica ( Vaccinium myrtillus ) |
Borovnica je listopadni grm sa čvorastim stabljikama i puzavim korjenom.
Raste na kiselom tlu brdskih bjelogoričnih i crnogoričnih šuma i
doseže...
visinu do 50 cm. Listovi su jajastog oblika i sitno nazubljeni, a
cvjetovi zvonastog oblika i svjetloroze boje. Plod je crnomodra bobica
veličine graška, koja na vrhu završava okruglim udubljenjem. Cvjeta od
aprila do oktobra, a plodovi sazrijevaju u avgustu. Listovi, koji imaju ljekovita svojstva, beru se prije cvatnje. Najveći svjetski uzgajivač su SAD (75% ukupne svjetske proizvodnje
odnosi se na Sjevernu Ameriku). Za uzgoj borovnica potrebno je osigurati
zemljište s kiselim tlom (ukoliko nije takvo, potrebno je dodati
piljevinu ili iverje vazdazelenog drveća), s dovoljno sunca i vlage te
zaštite od vjetra i 2500 dvogodišnjih sadnica po hektaru.
Borovnice su odličan izvor C vitamina, a bogate su i mineralima poput
kalija, kalcija i fosfora. Plava boja borovnica potječe od antocijana,
poznatog antioksidansa. Namirnice bogate antioksidansima smanjuju rizik
nastanka raka te bolesti srca i krvožilnog sustava. Borovnice su bogate i
dijetalnim vlaknima, ponajviše pektinom koji je topiv u vodi, a djeluje
blagotvorno kod snižavanja kolesterola u krvi. Borovnice sadrže u 100 g oko 84% vode, 0,74 g bjelančevina, 14,49 g
ugljikohidrata, 0,33 g masti i 2,4 g dijetalnih vlakana. Energetska
vrijednost iznosi 57 kcal ili 238 kJ na 100 g. Odličan su izvor vitamina C, pa tako jedno serviranje borovnica (150
g) osigurava 41% od preporučenih dnevnih potreba. Osim toga, uzimanje
velikih količina vitamina C u obliku suplementa može prouzročiti
probavne smetnje pa je stoga bolje uzimati hranu bogatu C vitaminom. Od
minerala bogate su kalijem, kalcijem i fosforom.
|
Borovnica ( Vaccinium myrtillus ) |
|
Borovnica ( Vaccinium myrtillus ) |
Listovi borovnice također imaju ljekovita svojstva. Bogati su taninima,
glikozidima i flavonoidima. Upotrebljavaju protiv stvaranja mokraćne
kiseline, te za liječenje želučanih grčeva, kašlja i šećerne bolesti. Čaj od listova borovnice služi u
pučkoj medicini kod proljeva, upala usne šupljine i ždrijela, šećerne
bolesti, pospješivanja rasta kose (utrljavanjem u vlasište), ali i kod
pripreme obloga.
Listovi su djelotvorni jedino ako ih naberemo prije nego što su bobice
sazrile, nakon toga nemaju ljekovite vrijednosti. Vitamin C iz hrane djeluje kao snažni antioksidans koji, osim što ima
povoljan učinak u slučaju prehlade, astme i nekih drugih bolesti,
smanjuje rizik nastajanja nekih vrsta karcinoma: usta, ždrijela, želuca,
jednjaka, debelog crijeva i pluća. Ujedno, borovnice djeluju
antibaketrijski kod upalnih promjena probavnog sustava i protiv
nadimanja.
|
Borovnica ( Vaccinium myrtillus ) |
Plava boja borovnica potječe od antocijana – poznatog antioksidansa.
Namirnice bogate antioksidansima smanjuju rizik nastanka raka te bolesti
srca i krvožilnog sustava.
|
Borovnica ( Vaccinium myrtillus ) |
Borovnice su bogate i dijetalnim vlaknima, ponajviše pektinom koji je
topiv u vodi, a djeluje blagotvorno kod snižavanja kolesterola u krvi.Vitamin C iz hrane djeluje kao snažni antioksidans koji, osim što ima
povoljan učinak u slučaju prehlade, astme i nekih drugih bolesti,
smanjuje rizik nastajanja nekih vrsta karcinoma: usta, ždrijela, želuca,
jednjaka, debelog crijeva i pluća. Dokazana je veća učinkovitost
vitamina C prirodno sadržanog u namirnici od onoga uzetog u obliku
vitaminskog dodatka (suplementa), što se povezuje s međusobnim
zajedničkim djelovanjem vitamina C i drugih sastojaka u namirnici.
Ujedno borovnice djeluju antibaketrijski kod upalnih promjena probavnog
sustava i protiv nadimanja.
Svježe su borovnice tamno plave boje, a površina im je "magličasta".
"Magličavost" površine znak je da su borovnice svježe. Ako su svježe i
neoštećene, prilikom potresanja će se slobodno kotrljati. Borovnice su
najmanje kvarljive od sveg bobičastog voća (malina, kupina, jagoda i
dr.). U frižideru se mogu čuvati od 10-14 dana. Prije stavljanja
uklonite zgnječene ili pljesnive bobice, ali ih nikako nemojte prati.
Višak borovnica možete i zamrznuti. Bobice rasporedite na pladanj, a
potom ih stavite u zamrzivač. Kada se zamrznu, premjestite ih u vrećicu
za zamrzavanje. Zamrznute borovnice možete čuvati 10-12 mjeseci. Prije konzumiranja ili kuhanja svježe borovnice treba očistiti od
eventualnih listića, isprati pod tekućom vodom te posušiti upijajućom
krpom. Borovnice se mogu konzumirati svježe uz dodatak šećera, sladoleda
ili s drugim voćem u voćnim salatama ili želeima, a od njih se
proizvode i sokovi, sirupi i vino.
|
Borovnica ( Vaccinium myrtillus ) |