Recept za - Lavanda ulje

Recept za ulje od lavande
        Lavanda ulje, tako mirisnu i opuštajuću kombinaciju možete i sami napraviti ako imate uslove i recept, i izaći će vas dosta jeftinije a i imaćete kvalitetniji proizvod sami za sebe. Lavanda ulje možete koristiti tijekom tuširanja, za masiranje bolnih mišića a povoljno djeluje i na samu cirkulaciju kože. Djeluje na stresne situacije i depresiju. Ublažava akne, alergije, kraste, svrbež, sunčeve opekotine kao i opekotine općenito. Lavanda ulje djeluje vrlo umirujuće prilikom glavobolja, neuroze, umora, nesanice ili depresije, a njime slagano izmasiraju vratne žile. Lavanda ulje naneseno u tankom sloju na kožu, čini je elastičnijom i mekšom. Ulje od lavande se može dodati i u vodu kod kupanja, što djeluje vrlo umirujuće. Ulje od lavande ublažava kašalj kod prehlade i treba ga navečer lagano umasirati na prsa i leđa.

        Recept za ulje od lavande je : 

Ulje od lavande
        U staklenu prozirnu flašu od jedne litre (može i staklena tegla) se stave svježi listovi lavande (otprilike više od pola). Zatim se doda maslinovo domaće ulje tako da je ulje potpuno prekrije cvjetove lavande. (ispuni se praznina, zatim malo pričeka dok se lavanda natopi uljem, i zatim se još nadolije do vrha boce). Bocu sa lavandom i maslinovim uljem držat na suncu trideset dana (obavezno okrenuti bocu svaku dan da ulje i lavanda budu ravnomjerno raspoređeni, da maslinovo ulje izvuče iz lavande njezino ulje i da se dobro izmješaju. Ulje od lavande nakon toga ulje sipati u tamne flaše i ostaviti na hladnom.

         Napomena:

        Ovaj recept za lavanda ulje, od cvjetova lavande i maslinovog ulja, ne možemo zvati lavandinim uljem, jer se lavandino ulje dobiva drugim, vrlo složenom postupkom destilacije. Camphor se dobiva od biljke cinnamonum camphora. Ulje sa dodatkom kristala camphora (kamfora) ublažava bolove mišića i zglobova. Pripremamo ga tako da u 2, 5 dl ulja stavimo 10 grama kristala kamfora (camphora), koji se može kupiti u ljekarnama, pa kada se sve dobro otopi, uljem lagano masiramo bolna mjesta.

Lavanda Ulje