Kunica (Hajdučka trava / Achilea millefolium)

Kunica ( Hajdučka trava / Achilea millefolium )
        Kunica je višegodišnja zeljasta biljka s nerazgranatom stabljikom, slojevitim listovima  i sitnim bijelo-ružičastim cvjetovima raspoređenim u obliku štita. Naraste od 7 do 70 cm. Rizom je tanak i horizontalan. Može sačinjavati i do 50 cm duge korjene sa sterilnim izdancima. Listovi su mu mnogostruko izdijeljeni, odakle mu i potiče ime lat. mille - hiljadu folie - list. Donji listovi su mu drvenasti, a gornji su sjedeći i imaju povećane bazalne dlačice.Od davnina je poznato da ima mnogobrojna medicinska svojstva. Tako su je hajduci privijali na rane i uboje, jer ubrzava zgrušavanje krvi i zaustavlja krvarenje odatle i naziv hajdučka trava.


   Obično raste na livadama, pašnjacima, polusuhim stepama, travnjacima, kamenitim mjestima, šumskim proplancima, kao i po njivama i vinogradima. U Alpama raste sve do 1900 m nadmorske visine. Gotovo kosmopolitski je raširena po cijeloj Evropi, samo je u Mediteranskom području nešto rjeđa. Cvjeta bijelim cvjetovima od juna do augusta. Bere se za vreme cvjetanja a listovi  sve do jeseni. Botanicko ime je dobila prema grčkom junaku Ahilu –Achillea, i ima znacenje da daje snagu. Bere se u julu i augustu, a suši na vjetrovitom mjestu ili u sušionici na temperaturi od 35 do 50 stepeni. Čuva se u kesicama od jute, zaštićena od svjetlosti, a rok trajanja suhe hajdučke trave je oko dvije godine. Ima najkvalitetnije sastojke kad se bere po sunčanom vremenu.

Kunica ( Hajdučka trava / Achilea millefolium )

    Bogata je vitaminom K, etaričnim uljima, gorkom materijom ahileinom i azulenom, od koje potiče njena ljekovitost.Nadzemni dio biljke u cvjetanju sadrži do 1 % etarskog ulja (farmakopeja zahteva najmanje 0,13%), vlavonoide, vitamin K, gorku materiju ahilein, smole, stereole, tanine i dr. Etarsko ulje hajducke trave dobija se destilacijom pomocu vodene pare, a sadrži pinen, cineol, tujon, kamfor, limonen, borneol.

    U starim knjigama o bilju ova biljka označena je kao spas za sve teškoće, te se može primijeniti i tamo gdje se čini da je svaki trud uzaludan. Svojom snagom u pročišćavanju krvi može iz tijela odagnati mnoge višegodišnje bolesti. Samo se treba iskušati.


  Nije baš poznato da kunica izravno i najbolje djeluje na koštanu srž, jer u njoj potiče tvorbu krvi. Tako pomaže kod oboljenja koštane srži, kod kojih ne pomaže ništa drugo, čak i kod koštanog apscesa ako se primijene kure s čajem, kupkama i masiranjem kunicinom tinkturom. Dobro je sredstvo protiv krvarenja u plućima i može zajedno s iđirotom izliječiti rak pluća. Iđirotov korijen tokom dana žvakati, a ujutro i navečer piti po šolju kunicinog čaja, gutljaj po gutljaj.

Kunica ( Hajdučka trava / Achilea millefolium )
    Kod krvarenja u želucu i jakih krvavih hemoroida kao i kod pritiska u želucu i jake žgaravice, čaj pomaže vrlo brzo. Kod prehlade, bolova u leđima i reumatičnih bolova treba piti što topliji čaj od kunice. Čaj podstiče pravilan rad bubrega, pojačava apetit, uklanja nadimanje, želučane grčeve, jetrene smetnje, upale želučanog i crijevnog sustava, pojačava rad crijevnih žlijezda i tako omogućava redovitu stolicu.

   Toplo se preporučuje kod angine pectoris jer najbolje pomaže kod smetnji u cirkulaciji i suženju krvnih žila. Bolesti kod kojih se kunica koristi su rak na maternici (piti dnevno čaja koliko god možemo), upala jajnika, bijelo pranje, mokrenje u postelju ( kupka od kunice), miom, izostanak mjesečnice (svako jutro popiti šoljicu čaja), klimakterij (redovno piti čaj) upale živaca na rukama i nogama (kupke za ruke i noge s dodatkom kunice), bolna navala krvi u glavi , vrtoglavica, mučnina očna oboljenja sa suzenjem, probadajući bolovi u očima , krvarenje iz nosa, migrene (vruć čaj gutljaj po gutljaj piti. redovnom upotrebom migrena može potpuno nestati).

Kunica ( Hajdučka trava / Achilea millefolium )