Crni čaj ( Ruski / Indijski )


    Crni i zeleni čaj potiču od istog grma zimzelene biljke čajevac, latinskog imena Camellia sinensis. Od načina prerade zavisi da li će se dobiti, crni, zeleni, žuti ili crveni čaj. Crni čaj se specijalnim postupkom obrađuje i pri tom fermentira, pri čemu i dobija crnu boju. Crni čaj se odlikuje najjačom aromom i relativno najvećom koncentracijom kofeina. Iako to mnogi ne znaju, crni čaj ima mnoštvo blagotvornih učinaka na zdravlje. Godi i ljeti i zimi, a evo još dodatnih razloga da ga uvrstite na listu napitaka koje redovno konzumirate.

Crni čaj ( Ruski / Indijski )
Crni čaj ( Ruski / Indijski )
 
    Crni čaj povećava lučenje nitrik oksida iz unutrašnjeg sloja koji oblaže krvne sudove. Zahvaljujući flavonoidima, omogućava se bolje rastezanje krvnih žila (bolji protok krvi), podiže se antioksidaciona aktivnost krvi i sprečava se zgrušavanje krvnih pločica, što ujedno smanjuje i rizik od srčanog udara. Dnevno konzumiranja 3 ili više šoljica crnog čaja zasigurno smanjuje rizik od koronarne bolesti srca. Ipak, unos bi trebalo ograničiti na 8 šoljica dnevno.

Crni čaj ( Ruski / Indijski )
     Blagotvorne osobine pripisuju se i teaflavinu, sastojku crnog čaja. Čini se da teaflavin ima sposobnost inhibicije rasta ćelija karcinoma te da potiče njihovo uništenje. Antioksidativna aktivnost crnog čaja oboljšava zdravlje kože, štiti od razvoja Parkinsonove bolesti i čak usporava pojavu dijabetesa. Postoje naznake o dejstvu čaja na karcinom, osteoporozu i karijes ali dokazi nisu jaki.

    Da bi crni čaj ispoljio ove efekte, treba ga piti bez mlijeka! Mlijeko kao dodatak crnom čaju nije dobro, jer uništava blagotvorne efekte čaja na srce, saopštili su nemački naučnici. Njemački kardiolozi sa Univerziteta u Berlinu preporučuju osobama koje stalno piju čaj i imaju običaj da dodaju mleko u svoj napitak, da potpuno zaborave na tu naviku. Stručnjaci su ispitali grupu od 16 zdravih žena, koje su pile samo čaj, čaj s mlijekom i samo toplu vodu. Naučnici su potom posmatrali i mjerili vaskularne promjene pomoću ultrazvuka visoke frekvencije. "Za razliku od obične tople vode, crni čaj znatno povećava sposobnosti funkcije arterija koje se opuštaju i adaptiraju na krvotok, ali dodavanje mlijeka potpuno blokira taj biološki efekat", rekao je molekularni biolog Mario Lorenc, glavni autor studije. Prema njegovim riječima, isti rezultati su zabeleženi na laboratorijskim glodarima. Naučnici smatraju da su u pitanju proteini u mlijeku, koji utiču na smanjivanje koncentracije katehina, sastojka iz porodice polifenola, koji se nalazi u čaju. Polifenoli blagotvorno utiču na kardio-vaskularni sistem.

Crni čaj ( Ruski / Indijski )