Žalfija ( Kadulja / Salvia officinalis)

Žalfija ( Kadulja / Salvia officinalis)
   Žalfija je narodni lijek koji se koristi od davnina. Evo meni upravo ovih dana pomogao kod upale desni. Kakvi antibiotici i gluposti kada imamo prirodne a još djelotvorne. Na latinskom Salvia potiče od reči salvare, što znači spasiti, izliječiti, jer su je još stari Rimljani koristili u liječenju raznih bolesti, a officinalis znači ljekovit. Na engleskom riječ za žalfiju Sage, označava mudrost, a koristili su je za stimulisanje koncentracije, za povećanje pamćenja, a smatra se da doprinosi dužem životu.

    Do pojave antibiotika, čaj od žalfije se koristio kod upala grla, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija i mnogih drugih. U medicinskom smislu žalfija je antibiotik širokog spektra. Primjenjuje se i za regulaciju znojenja, kod poremećaja menstruacije, za jačanje nerava, za pročišćavanje jetre kao i kod reumatizma.



Žalfija ( Kadulja / Salvia officinalis)
 
    Kadulja je razgranat grm, visine 30-40 cm, višegodišnje drvenaste stabljike. Listovi su srebrnasto bijeli, srcoliki, namreškani i dlakavi. Cvjetovi su tamnoplavo - ljubičasti, dvousnati, a na vrhovima stabljike tvore klasaste pršljenove. Svi dijelovi biljke imaju jak aromatičan miris. Kadulja samoniklo raste na suhim terenima i u priobalskom području, a najrasprostranjenija je na jadranskim otocima. Voli sunčana mjesta, jer je osjetljiva na vjetar i hladnoću. Cvjeta od maja do juna. Omiljena je ispaša za pčele, a njen med ubraja se među najcjenjenije vrste meda u svijetu.


Žalfija ( Kadulja / Salvia officinalis)

    Kadulja sadrži razne po tijelo korisne sastojke. Neki od njih su kalijum, kalcijum, natrijum i eterično ulje čiji su sastavni dijelovi cineol, kamfor, borneol i dr. sastojci. Osim toga sadrži i gorku tvar karnozol, triperpenske kiseline, flavone i njihove glikozide, tanin.

    Ljekovitost ove biljke znali su još antički pisci. Plinije ju je nazvao "salvia" (ljekovita), što potječe od latinske riječi "salvus" (zdrav). Stara rimska izreka kaže: "Zaprijeti li smrt, po kadulju u baštu". U srednjem vijeku uživala je veliki ugled jer se smatrala sredstvom za produženje života i protjerivanje zloduha. Već tada je izašla knjiga na 400 stranica koja je govorila o njenoj upotrebi i djelovanju.

    Kadulja ima antiseptično, baktericidno, fungicidno, virustatično i protuupalno djelovanje. Njen čaj pročišćava dišne organe, upaljeno grlo, ždrijelo i krajnike, te pomaže kod promuklosti. Smatra se da on pomaže čak i pri saniranju kaverni kod plućne tuberkuloze, jer sadrži tanin koji zaustavlja krvarenje. Isto tako čaj zaustavlja jako znojenje plućnih bolesnika, mladih u pubertetu, žena u menopauzi i poslije poroda. Zanimljivo je da blagi čaj potiče znojenje, a jaki ga zaustavlja i sprječava.

    Kadulja se koristi kod kožnih problema, rana koje ne zacjeljuju, ekcema i svraba. Izuzetno je djelotvorna kod bolova i grčeva u želucu, vraća apetit, a smiruje upale crijeva i želuca, te tegobe u jetri i žučnoj vrećici. Kadulja predstavlja prirodnu djelotvornu pomoć kod problema s mokraćnim putevima, a naročito otežanog mokrenja. Stari Rimljani koristili su ju u tretmanu neplodnosti, jer snažno djeluje na ženske spolne organe, te otklanja sklonost pobačaju. Kadulja kuhana u pola vode i pola vina čisti krv, jača živce, zaustavlja drhtanje ruku.



Žalfija ( Kadulja / Salvia officinalis)
  Čaj od kadulje pomaže kod reume, te štiti od zaraznih bolesti. Kadulja jača kosu i daje joj sjaj. Grgljanje i ispiranje usta kaduljom zube čini zdravima i lijepima, pomaže kod afti i neugodnog zadaha iz usta. Zbog mnogih povoljnih djelovanja na zdravlje kadulja je vrlo poželjan začin u svakodnevnoj prehrani. Njeni listovi se stavljaju u pite i druge kolače s jabukama, a u ostala jela dodaje se uz peršin i celer.

   Žalfija se koristi u vidu čaja, tinkture, etarskog ulja. Za unutrašnju upotrebu, kašika čaja žalfije se prelije šoljom vode i kuha 3-5 minuta, a za spoljašnju primjenu (ispiranje, dezinfekcija) se ne kuha već se čaj žalfije prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji pola sata, poslije čega se procijedi i ispira nekoliko puta dnevno. Etarsko ulje žalfije je odgovorno za njena antiseptična svojstva, pa je zato bitno ne kuhati čaj i poklopiti, da etarsko ulje ne bi isparilo. Kod unutrašnje primjene čaj se kuha, da bi isparile komponente koje mogu delovati konvulzivno, ako se koriste u velikim dozama.  Uglavnom ako imate neki od problema koje kadulja može riješiti nemojte da se ustručavate da je probate, mogli bi se ugodno iznenaditi njenim kvalitetom .