Đumbir (Zingiber officinale/Panax Ginseng)

Đumbir (Zingiber officinale)
        Voljeli ga ili ne niko ne može poreći dobrobit koju đumbir ima za organizam. Đumbir je biljka koju uvijek trebate imati u kući. Prvenstveno jer je odličan začin za slana i slatka jela, a naravno i zato što osim toga ima i brojna ljekovita svojstva. Đumbir je tropska začinska biljka, dostiže visinu u prosjeku oko 1 metra, listovi su mu kopljasti i dugi zbog čega podsjeća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, a korijenje je mesnato do 20 cm dužine i veoma je aromatično. Cvjetovi su bijele, žute ili roza boje. Aroma korijenja je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svjež.

        Taj topli i ljuti ukus đumbira koji nam je prvenstveno poznat iz azijske kuhinje i iako još uvijek nije toliko zastupljen, njegova upotreba se sve češće vidi i kod nas. Prah od suhog korijena može se kupiti u svakoj prodavnici zdrave hrane, a svježeg đumbira ima u supermarketima i na pijacama. Međutim svjež đumbir i sušeni đumbir su savim različiti po svojstvima, kao da su u pitanju dvije različite biljke. U kineskoj medicini sušeni đumbir je poznat kao Gan-Jiang, a svjež korijen kao Sheng-Jiang.

Đumbir (Zingiber officinale)
        Svjež korijen se koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma. Sušeni korijen koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj itd. I sušeni i svjež đumbir su oficijelna biljka Kineske farmakopeje i kao ekstrakt i kao tinktura. U Kini se đumbir koristi kao sastojak u skoro 50% recepata i biljnih preparata, jer ubrzava reakciju biljaka sa kojima je pomiješan.
Njegova ljekovita svojstva su brojna.  Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprječava nastajanje ugrušaka krvi, djelotvoran je lijek protiv migrene i protiv gripa.

        Đumbir poboljšava pamćenje, djeluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je, pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora, jer podiže energiju u organizmu.
Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mlijeka u organizmu. On je snažan antioksidans koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.

Đumbir (Zingiber officinale)
        Đumbir nema nikakvo štetno djelovanje, ali se ne preporučuje konzumacija više od 5g dnevno.
Đumbir se najviše koristi kao lijek za prehladu i za poboljšanje cirkulacije. Kada se osjeti drhtavica i drugi prvi simptomi prehlade, čaj od đumbira se koristi kao sredstvo za zgrijavanje . Čaj od đumbira se priprema tako što se svježi korijen đumbira isječe na kriške i doda u ključalu vodu, oko 10 kriški đumbira na pola litre vode, ili kafenu kašičicu suhog korijena. Kuha se desetak minuta, a zatim se procijedi. Po želji se dodaju med i limun u čaj.  Nema potrebe da ga cijedimo jer đumbir padne na dno šolje. Ovaj napitak je fantastičan način da se zaštitite od prehlada i virusa koji napadaju respiratorne organe. Đumbir sadrži desetak jedinjenja koja deluju antivirusno. Na prvom mestu to su seskviterpeni, jedinjenja koja deluju na rinoviruse. Gingerol i šogaoli smanjuju bol, snižavaju povišenu telesnu temperaturu, sprečavaju kašalj i deluju blago umirujuće. Ovaj napitak preporučuje se i osobama koje treba da se čuvaju moždanih udara, jer đumbir sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

         U Aziji postoji tradicija upotrebe đumbira protiv migrene. Kada osjetite da će početi migrena, dvije kašičice sviježeg ili jednu kašičicu suvog đumbira prelijte šoljom ključale vode, promješajte, nacijedite pola limuna i polako popijte kada se malo prohladi. Ovaj napitak pije se na svaka četiri sata u trajanju od četiri dana. Na ovaj način smanjuje se intenzitet bola i proređuju se migrenozni napadi, pa je dobro čaj od đumbira piti preventivno. U kombinaciji sa nanom, đumbir je najefikasnije sredstvo protiv mučnine, naročito ako je u pitanju bolest putovanja, odnosno ako osjećate nagon za povraćanjem dok se vozite brodom ili autobusom.

Đumbir (Zingiber officinale)