Zova (Bazga / Sambucus nigra)

Zova (Bazga / Sambucus nigra)
    Zova, zohva ili bazga je biljka iz porodice Adoxaceae koja raste u Evropi, sjeverozapadnoj Africi i jugozapadnoj Aziji. Bazga je razgranati grm, ili drvo koji može biti 3 – 7 metara visok. Grane su šuplje, drvenaste, ispunjene spužvastom srčikom. Listovi su perasti, rastu nasuprotno. Cvjetovi su sitni, sa po pet latica, žućkasto bijeli i čine razgranate plosnate cvatove. Plodovi su ljubičasto- crne bobice sa crveno- modrim sokom.

    U cijeloj biljci ima željeza, kalija i natrija, a u bobicama i jabučne kiseline. Kora, korijen i lišće se bere u proljeće, cvijet u junu dok se nije posve rascvao, a bobice krajem ljeta kad sazriju. Vanjski dio kore se baca, upotrebljava se samo onaj unutrašnji, zeleni. Cvjetovi se beru kada su suhi i topli dani, nikako ne poslije kiše. Suše se obješeni na propuhu da se što prije osuše i ostanu žuto- bijeli. Ako cvijet potamni treba ga baciti.

Zova (Bazga / Sambucus nigra)
    Upotrebljava se protiv prehlade, nazeba, gripe, bolova u nogama, upale srednjeg uha i krajnika. Pojačava znojenje i mokrenje. Pomaže i kod kašlja, bolesti bubrega. Kod bolesti bubrega pravi se caj od bazgovog lišća. Od cvjetova bazge se pravi ukusan sirup koji razrijeđen čini osvježavajući napitak, a ujedno je dobar za disne puteve.
Zova (Bazga / Sambucus nigra)

     Od bobica se isto tako pravi sok kod nas poznat kao smreka, a ponegdje i sirup i marmelada. Plod zove jedu mnoge ptice. Neki je smatraju korovom. Plodovi zove su jestivi nakon kuhanja, ali svi ostali zeleni i nedozreli dijelovi biljke su otrovni zbog velike količine kristala kalcijum oksalata. Čaj od listova i mladica zove koristi se za pospješivanje izlučivanja mokraće, nakupljene tečnosti u tijelu, za liječenje šećerne bolesti kao i za čišćenje i poboljšanje krvi.

   Čaj od cvjetova zove koristi se u liječenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripe, početne upale pluća, jake kijavice, ospica, šarlaha, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze i kod svih reumatičnih bolesti. Kora od grana i stabla koristi se za pripremanje čaja kojim se odstranjuju poteškoće kod mokrenja, smetnje u radu bubrega i mjehura, liječi vodena bolest, te tvrdu stolicu.

Zova (Bazga / Sambucus nigra)