Čaj od peršuna

Čaj od peršuna
        Čaj od peršuna se od davnina spravljao za izbacivanje viška vode iz tijela, za čišćenje bubrega, i kod potrebe za detoksikacijom (npr. nakon masnih i vinom opijenih večera). Postoji vjerovanje, a i vidljivo je na vagi, da se od peršuna može izgubiti kilogram do dva. Mnogi čajevi za mršavljenje sadrže peršun. Međutim od peršuna se tope kilogrami, ali samo zato što iz tijela izlazi puno vode.

        Čaj od peršuna odličan je za izbacivanje otrova iz tijela, za jačanje želudačnih žlijezda, protiv bolesti srca, bubrega, a poboljšava i metabolizam. U najvećem broju slučajeva ljudi peršun koriste u prehrani, ali čak ga ni tada ne jedu, već isključivo ima dekorativnu svrhu. Ne bi trebalo tako biti. Poslužite se čajem od peršuna, točnije skuhajte korijen ili list peršuna i pijte ga kad god ste u prilici. Preporučuje se ženama kako bi ublažio predmenstrualne tegobe.

Čaj od peršuna

        Pitate se da li peršin treba staviti u hranu ili u čaj u većim količinama nego li ostalo povrće s obzirom da je znatno sitniji? Ne, jer djeluje jednako jako i dobro. Peršun je vrlo dobar izvor folne kiseline, koja je potrebna radi stvaranja crvenih krvnih zrnaca. No, peršun sadrži i još dva vrlo bitna sastojka, a to su apiol i miristicin. To su elementi zahvaljujući kojima se protok mokraće povećava, što znatno povoljno utječe na uklanjanje infekcije mokraćnog kanala.

        Ovdje nije kraj liste dobrobiti peršuna i čaja koji se od njega pravi. Čaj od peršuna nadaleko je poznat kao osvježivač daha. Ne morate više prije svakog sastanka žvakati žvakaće gume koje i onako nisu dobre, niti se opterećivati time što niste stigli otići do kuće samo da biste oprali zube. Čaj od peršuna sasvim prirodno će očistiti usnu duplju od suvišnih bakterija, pa samim tim i osvježiti dah.

Čaj od peršuna
        Čaj od peršuna bogat je vitaminima A, C, E i mineralima, pouzdano smanjuje loši kolesterol,
koristi se za smanjenje krvnog tlaka, ublažava bolne menstruacije a i koristan je kod neredovite menstruacije. Bogat je željezom pa se preporučuje kod anemije. Čaj od peršuna se priprema tako što stavimo u lončić pola litre vode i čekamo da provri, kada voda zakipi dodajte 2 supene kašike svježeg peršuna (jednostavno pola šake peršuna) i pustite da se kuha u kipućoj vodi 3 do 5 minuta. Nakon toga izvadimo listove peršuna i bacamo ih, a tekućinu puštamo da se ohladi.Čaj od peršuna može se piti i topao i ohlađen. Možete ga piti u bilo koje dana osim kasno navečer da ne bi po noći morali ići mokriti jer od ovog čaja često ćete ići u wc.