Sakupljanje i čuvanje ljekovitog bilja

Sakupljanje i čuvanje ljekovitog bilja

   Sve biljke koje sakupljate moraju biti ubrane na mjestima koje su daleko od prometnica i koja nisu tretirana umjetnim gnjojivima, insekticidima, herbicidima ili bilo kojim kemijskim zagađivačima. Biljke za čajeve prvenstveno list i cvijet beru se po suhom vremenu, ujutro odmah nakon rose.

  
Sakupljanje i čuvanje ljekovitog bilja
    Biljke se ne smiju brati u najlonsku ambalažu ili plastičnu ambalažu niti čuvati u istoj. Najbolje za sakupljanje biljaka su pletene košarice. Ubrane biljke suše se u hladu , na zračnom mjestu. Kad su biljke dobro osušene spremaju se odmah u papirnate vrećice, poželjno u više slojeva, da bi se spriječio dotok vlage.
   Korijen biljke sakuplja se u proljeće prije vegetacije ili u jesen nakon vegetacije. Korijeni ili rizomi biljke, po potrebi se operu, prerežu uzdužno i suše se na suncu. Plodovi ljekovitih biljaka sakupljaju se u potpuno zrelom ili poluzrelom stanju. Mesnati plodovi sakupljaju se zreli i suše na suncu. Suhi plodovi ( anis, kim i sl.) sakupljaju se poluzreli, a dozrelit će prilikom sušenja na suncu. Sjemenke ljekovitog bilja beru se potpuno zrele, najbolje po rosi, jer inače lako otpadnu,a kasnije se dosušuju na suncu.

Sakupljanje i čuvanje ljekovitog bilja
 
   Biljke se uvijek moraju sušiti na zračnom mjestu, neovisno o tome da li se suše na suncu ili hladu.
Najpogodnije sušenje biljnog materijala je na rastegnutom platnu koje se prije padanja rose uvečer spremi i opet rastegne drugi dan. Mogu se sušiti i na čistom bijelom papiru ( nikada ne sušiti na novinama ).  Također se može sušiti na stolovima prekrivenim platnenom prostirkom ili bijelim papirom ili na napravljenim prostirkama, najčešće od trske ili bambusa.

Sakupljanje i čuvanje ljekovitog bilja

   Ljekovito bilje ne smije se prilikom pakiranja sabijati. Najpogodnija ambalaža su papirnate vrećice (dvostruke ili još bolje trostruke - spremite u jednu, pa u drugu, pa u treću i svaku dobro zatvorite), kartonske kutije, jutene, lanene ili platnene vreće ili drvene kutije od prirodnog drva bez ikakvih dodataka boje ili lakova.