Savjet za čaj

   Ljekovito bilje nam moze pruziti razna olakšanja prilikom nekih problema koje imamo. Ljekoviti čajevi se sastoje od biljaka koje u sebi sadrže supstance koje utiču na liječenje bolesti i ublažavanje simptoma. Ovo je najstarija forma liječenja poznata gotovo svima. Čaj je vjerovatno uz kafu najpopularniji napitak.


   Preporučena dnevna količina čaja se ne treba prekoračavati, a ne preporučuje se ni da se odmah počne sa velikim količinama čajeva dok se tijelo ne navikne. Svaki organizam reaguje različito na sve pa tako i na lijek u čaju tako da se treba polako početi sa terapijom dok se ne nađe idealna količina.
Od same biljke i njenih ljekovitih supstanci zavisi kolika se količina čaja preporučuje.

   Čajevi kao što su kamilica ili metvica (nana), ukoliko se piju svakodnevno mogu izazvati alergijske reakcije kod nekih osoba. Ti čajevi su najbolji ako se piju kada se ima akutni problem (bol). Međutim ako se svaki dan pije po dvije šolje, može se izazvati suprotna reakcija. Zato je preporučljivo da se ljekoviti čajevi piju onda kada je to potrebno. Isto tako je preporučljivo miješanje čajeva, znači da se svaki dan ne pije isti čaj. Dok neki drugi čajevi kao npr. zeleni su veoma poželjni za konzumaciju jer sadrže i kofein a i jake antioksidante. Stručnjaci preporučuju konzumiranje čajeva koji nisu pakovani u filter vrećice, jer su čajevi pakovani u filter vrećice jako sitno izrezani i time dolazi do gubitka velikog broja ljekovitih supstanci a posebno eteričnih ulja.


   Na djelovanje čaja uveliko utiče da li se radi o friškoj ili osušenoj biljci, koji dio biljke se koristi i koliko dugo se biljka drži u vrućoj prokuhanoj vodi prije nego što se iscijedi. Tako se na primjer kod kadulje se u prvim minutama u prokuhanoj vrućoj vodi prvo luče eterična ulja, a samo malo gorkih tvari, a ako se čaj duže ostavi u vodi prije cijeđenja, dolazi do povećanja količine gorkih tvari u čaju. Čaj od kadulje koji se ostavi u vodi 1-3 minute prije cijeđenja djeluje dezinficirajuće, poboljšava apetit i probavu, a ako se ostavi 10-15 minuta, onda smanjuje znojenje i bolove.

   Kod cvjetića, listova ili sitno isjeckanih kora ili korijena je najbolje jednu kafenu kašiku osušene biljke preliti sa šoljom (150-200 ml) kipuće vode i ostaviti 3-10 minuta. Važno je da se posuda poklopi da bi se eterična ulja zadržala u čaju. Ukoliko se radi o friškoj biljci, uzimaju se 2-3 kafene kašike biljke po šolji, a dovoljno je da se kratko prelije kipućom vodom, jer friške biljke brže prenose svoje aromatične supstance u vodu.

   Kod biljaka sa puno sluzi kao što su sjemenke lana, sljez i njima slične, biljka se ostavi 1-5 sati u hladnoj vodi da bi se izlučila sluz. Nakon cijeđenja se čaj može kratko ugrijati i tako piti ili se hladan koristiti za kupke ili obloge. Korjenje i kore se natope u hladnoj vodi, zatim prokuhaju, kratko malo ohlade i procijede.


   Za ljekovito djelovanje je dovoljno da se pije dvije do tri šolje dnevno. Dodatci kao što su mlijeko, med ili šećer mogu da umanje dejstvo ljekovitog čaja i bolje da se ne koriste nikako u čaju, pogotovo mlijeko radi proteina koje sadrži. Izuzetak su čajevi protiv kašlja gdje med svojim antibakterijalnim dejstvom pojačava ljekovitost.