Metvica ( Mentha / Nana )

    Metvica (Mentha) je rod cvjetnica sa oko 30 raznih vrsta iz obitelji Lamiaceae. Metvica je rasprostranjena u Australiji, Americi, Europi i Aziji. Također postoji nekoliko hibridnih vrsta. Metvica je aromatična biljka, koja raste do visine od 10 do 120 cm, listovi su većinom tamno zelene boje. Metvica je stara ljekovita biljka koja datira još iz 17 vijeka. Nastanjenost metvice počinje u Dalekom istoku da bi prelazeći dospjela u Evropu i krajem 17 vijeka nastanila se u Englesku. Biljka je prijatnog i vrlo aromatičnog mirisa . Vrijeme cvijetanja joj je od juna do avgusta .

Metvica ( Mentha / Nana )
    Sadrži eterično ulje koga prosječno ima u biljci 1 % . Sastav eteričnog ulja je 50-90 % mentola i do 10 % mentona . Zatim sadrži gorke supstance , tanin i fermente . Eterično ulje metvice možemo unositi u organizam u vidu tableta i pastila. Imamo kapi od metvice i mentinu vodu koja je znatno slabija od kapi .Ulje ostavlja znatan uticaj i pokazuje veliki napredak u liječenju zivaca koji su osjetljivi na hladnoću.  Za spoljašnju upotrebu masiranjem pomaže kod truljenja kože a i otklanja glavobolju. Unutrašnja upotreba sa svojim sastojcima djeluje na pojačanje izlučivanja žuči, smiruje grčeve ( želudčane i crijevne ), postepeno otklanja nagon za povraćanjem i doprinosi smirivanju svim nervoznim smetnjama kao što je nervozno lupanje srca.

Metvica ( Mentha / Nana )
    Nana ili menta (lat. Mentha piperita) se tradicionalno koristi za lečenje digestivnih tegoba, bola u želucu, grčeva, zastoja u varenju, nadutosti. Etarsko ulje nane deluje opuštajuće na želudac i creva, pa smanjuje grčeve, mučninu, eliminiše napinjanje, bolove, pojavu viška vazduha - aerofagiju, reguliše varenje. Još bolji efekti postižu se kombinacijom sa kimom, komoračem, kamilicom, anisom, cimetom. Posredno utiče i na normalizovanje funkcije jetre i žuči. Koristi se za smanjenje bolnih grčeva kod osrednjih kolika žučne kese. Nana je lijek izbora za prenadraženo debelo crevo, iritabilne tegobe koje nastaju usljed psihičkih tegoba. Uspješno se primjenjuje kod nervoza i nesanice. Djeluje smirujuće, okrepljujuće i vraća snagu. Nana utiče na regulaciju ubrzanog srčanog rada, opušta bronhije i olakšava tegobe kod astme. Zajedno sa matičnjakom koristi se kod mučnine kod trudnica. Nana se primenjuje i protiv neprijatnog zadaha i kod bolesti desni i zuba u vidu rastvora za ispiranje usta. Često ulazi u sastav čajnih mješavina za stomačne tegobe ili kao korigens da popravi ukus neke čajne mešavine. Mentol, jedna od komponenti etarskog ulja nane, lokalno primenjen smanjuje bol, hladi, dovodi do utrnuća, pa se koristi kod različitih reumatskih tegoba, neuralgija.

Metvica ( Mentha / Nana )

    Nana je čuvena po svom spazmolitičkom dejstvu, tj. po sposobnosti da opušta glatke mišiće. Nana deluje na regulaciju varenja, stimuliše lučenje žuči, sekreciju želudačnih sokova, smanjuje stomačnu napetost. Etarsko ulje djeluje antimikrobno (za suzbijanje infekcija), antivirotski, antifungicidno, spazmolitički na sistem za varenje i rashlađujuće, pa se koristi spolja za smanjenje bolova. Takođe, ulje se primjenjuje i za inhalacije. Istraživanjima je potvrđeno antibakterijsko i antivirusno dejstvo etarskog ulja mente, a mentol djeluje i protiv nekih vrsta gljivica.

Metvica ( Mentha / Nana )