Kamilica (Matricaria chamomilla)


    Kamilica je jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-60 cm, tankog i razgranatog korijena, dvostruko perasto razdijeljenih listova. Mirišljive cvjetne glavice su sastavljene  od dvospolnih žutih cjevastih cvjetića u sredini i bijelih jezičastih cvjetića na rubu, koji su povijeni prema dolje. Plodovi su sitne duguljaste svijetlo-smeđe roške sa 3 rebra. Biljka cvate od kraja aprila do septembra. Kamilica je rasprostranjena u skoro cijeloj Europi i Aziji. Raste na mjestima izloženim suncu.

  Od kamilice se ubiru prvenstveno cvateći cvatovi bez stapki. Kvaliteta suhe kamilice ovisi o vremenu sabiranja i načinu sušenja, pa o tome treba voditi dodatnu brigu. Vrijedi pravilo da glavice imaju najviše ljekovitih tvari između trećeg i petog dana nakon početka cvatnje. Ubrane glavice suše se toplinom, ali vodeći računa da temperature ne bude viša od 50°C.

Upotreba kamilice je vrlo raširena, kako u narodnoj tako i u službenoj medicini. Od cvjetova kamilice najčešće se spravlja čaj, jedan od najpoznatijih narodnih lijekova.Kamilica je tradicionalni, narodni lijek za stomačne tegobe, grčeve, probleme sa varenjem, gastritis, čireve, za smirenje nervne napetosti, kod nesanice i premorenosti. Kamilica se spolja primenjuje za ispiranje upalnih procesa na koži, ojeda, rana, opekotina, iritacija, upala očiju, vaginalna ispiranja i kupke zbog svojih antiseptičnih svojstava. Primenjuje se i kod oboljenja bubrega, jetre i žuči.

   Kamilica je sastojak čajeva koji se primenjuju za smanjenje grčeva i kolika kod novorođenčadi i beba. Kod stomačnih problema kamilica se kombinuje sa nanom i matičnjakom. Čaj od kamilice se ukapava u oko ili stavlja u formi vlažnih obloga u slučaju infekcije oka. Inhalacije čajem od kamilice se primjenjuju kod kijavica, infektivnih i alergijskih oboljenja disajnih puteva, upala sinusa. Topli čaj od kamilice koristi se za ispiranje usne duplje i grgljanje kod upala grla i desni olakšava disanje i osvježava organizam te smanjuje upalne procese. Ekstrakt kamilice ulazi i u sastav masti i čepića za hemoroide. Pranje kose kamilicom služi za pozlaćivanje plave kose, a tamnija kosa može dobiti svjetliji ton.Poznata je i primjena kamilice u aromaterapiji. Cijenjeno je i poznato i svježe dobiveno ulje kamilice. Jednako je cijenjena i u kozmetici pa kažemo da organizam ozdravljuje iznutra i uljepšava izvana.