Savjet za kuhanje čaja

Zeleni čaj
    Kuhanje čaja nije neka velika nepoznanica, ali da bi čaj djelovao najbolje i ljekovito treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. Mnogi misle da je svaki čaj jednako ljekovit, bez obzira na to kako ga pripremili. Bezbroj ljudi kuha čaj tako što biljku stavi u hladnu vodu, pa čekaju da voda provri i onda puste da kuha nekoliko minuta. Drugi biljku stave u ključalu vodu i ostave da kuha nekoliko minuta, zatim odmaknu s vatre i odmah procijede.

   Navedeni načini pripremanja čaja, u pravilu, posve pogrešni. U većini slučajeva tako skuhan čaj gotovo je beskoristan, a u nekim slučajevima i štetan. Čaj treba kuhati uvijek svjež i odmah ga piti. Pri kuhanju čaja ne treba upotrebljavati metalne posude, najbolje su one koje su od porculana ili stakla. Vrlo su praktične šolje koje već imaju cijediljku i poklopac, kod poklopljenog čaja sakupljaju se eterična ulja na poklopcu, pa se nakon cijeđenja mogu vratiti u šolju.

Čaj s medom i cimetom


   Kod kuhanja čaja za lijek potrebno se pridržavati uputstva u receptu ili na pakovanju. Tu već počinje problem. Ako piše šolja čaja, pitanje je da li je to velika ili mala, ako piše supena kašika da li plitka ili duboka . U principu se računa da je jedna šolja za čaj 150 mililitara, a što se kašike tiče treba uzeti nešto između plitke i duboke.

   Kod priprema čajeva za djecu, ako to nije neki specijalni čaj za djecu treba se držati pravila da za djecu ispod 14 godina ide polovina mjere koju koriste odrasli a kod male djece četvrtina mjere.
Čaj se prelijeva prokuhanom vodom ali ne onom koja direktno ključa nego onom koja je prestala kuhati. Ostavlja da stoji poklopljen 5-8 minuta (osim ako to nije drugačije naznačeno), pa ga onda procijedimo.

Crni čaj

    Vrijeme koje je potrebno da se iz čaja izvuče ljekovitost zavisi od toga da li se pravi čaj od mekanog lišća i cvijeća, ili od lišća koje je tvrdo i kožnato. Ako se pravi čaj od korijena, treba ga sitno izrezati, kuhati 10 -30 minuta, ili prije kuhanja preko noći namočiti. Neke biljke se ne kuhaju, nego se samo namoče u vodi i ostave određeno vrijeme (npr kao bijeli sljez). Čajevi u filter vrećicama su praktični, jer su već određene mjere, ali da bi stali u filter su sitno isjeckani, pa su izgubili većinu eterična ulja.

   Nije isto djelovanje ako se čaj prelije hladnom, prokuhanom ili ključalom vodom. Pojedini čajevi djeluju različito na organizam ako stoje 5 ili 10 minuta. Zbog svih tih različitosti je jako važno pridržavati se uputstva za upotrebu koja se razlikuju od čaja do čaja. Ali kako god čaj je napitak kod kojega ne možemo pogriješiti. Uživajte i dalje u ispijanju čaja.