Lipa ( Tilia )

Lipa ( Tilia )
   Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost i do nekoliko stotina godina. Cvjetovi lipe su mali, zelenkastožute boje, ugodnog mirisa i grupirani u kitama. Cvjetanje traje 2 do 3 tjedna, a nekad se dogodi da prođe i za 5 do 6 dana. U našim krajevima rastu bijela ili srebrna lipa (Tilia tomentosa), velikolisna lipa (Tilia grandifolia) i sitnolisna lipa (Tilia parvifolia). Zahtijeva od vjetrova zaštićena zemljišta s dosta vlage ili nešto kiše u vrijeme cvjetanja.Cvijet se skuplja između 10 i 12 sati, prije jakog sunca, kako ne bi isparila esencijalna ulja. Cvjetovi se nakon berbe moraju osušiti. Najbolje ih je sušiti na nekom prozračnom mjestu i to u hladu. Nakon što se osuše oni moraju zadržati svoju prirodnu zelenožutu boju i izrazito ugodan miris. Čaj od lipe je efikasan lijek za probleme sa probavom, a lipov med je veoma cijenjen.

Lipa ( Tilia )
    Čaj od lipe pospješuje znojenje, pa se upotrebljava kod povišene temperature. Posebno se koristi kod gripe i prehlade, te hunjavice. Zahvaljujući svojim djelatnim tvarima, čaj od lipe, pomaže nadraženoj i oštećenoj sluznici, te se koristi kod upale grla i za ublažavanje kašlja. Čaj od lipe zna se koristiti za ublažavanje grčeva, ali i za smirenje živaca, te kod nesanice.



   Oporavlja organizam izložen psihičkim naporima.Dokazana ljekovita svojstva lipe su da snižava krvni pritisak, izuzetno dobar za ublaživanje bolova pri mokrenju, pospješuje znoj i mokraću, liječi od malokrvnosti, liječi od vodene bolesti, čisti krv i bubrege, čaj je izuzetno dobar za prehlade, kod gripe i kod bolesti dišnih organa, liječi od kroničnog i grčevitog kašlja, protiv grčeva, za umirenje ( opušta napete živce i daje dobar san), liječi od padavice, sprečava upalu pluća i dušnika, liječi od bubrežnih kamenaca, odstranjuje bore i pjege s kože lica, sprečava ispadanje kose, opekline i rane dobro je ispirati i oblagati čajem, pospješuje stolicu, i mnoga druga dobra svojstva ovog napitka.
Lipa ( Tilia )


   Lipa se preporučuje i za probleme sa jetrom, i to ne cvijet, već unutrašnji dio kore, jer djeluje kao blagi koleretik, što znači da podstiče stvaranje, lučenje i protok žuči kroz jetru, na taj način je čisteći i na prirodan način je obnavljajući. U Francuskoj se kora lipe koristi i u tretmanu virusnog hepatitisa (hepatitisa C).


Lipa ( Tilia )


 
   Sadrži željezo, kalcij, tanin (ima ga najviše u pricvjetnom listiću), soli mangana, eterično ulje, sluz, glikozide, šećer, gumu, vossak, smolu, žutu boju, manitol, kartart, farnezol, terpentinski alkohol (daje miris cvijetu), u cvijetu i listićima ima izrazito puno vitamina, a u sjemenu masnog ulja. Ipak ne treba uzimati previše čaja od lipe jer može izazvati srčane tegobe.