Marihuana (lat. Cannabis sativa, Cannabis indica, Cannabis ruderalis) II


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e1/Cannabis_sativa.jpg
Cannabis sativa
         Postoje , ustvari, samo dvije strane u porodici marihuane o kojima mi ovde govorimo. Indica i Sativa. Sative su otprilike suprotnost od Indice. One su visoke , tanke billjke , sa dosta užim listovima i svijetlijom nijansom zelene boje. Rastu veoma brzo i mogu dosegnuti visinu od 6metara u sezoni. Porijeklom su iz Kolumbije, Meksika, Tajlanda i Južnoistočne Azije.

         Od trenutka kada započne vrijeme cvijetanja treba im otprilike od 10 do 16 sedmica da sazriju. Ukusi variraju od zemljanog do slatkog i voćnog. Efekti Sative su cerebralni, podižu raspoloženje i energične su. Indica ima više THC-a od CBD-a. (CBD- Cannabidoiol, THC-Cannabinoid)

          Indica je porijeklom iz zemalja u kojim se proizvodi Hašiš, kao što su Afganistan ,Maroko, Tibet. One su male niske i guste biljke, sa širokim listovima i tamnijom nijansom zelene boje. Od trenutka kada započne vrijeme cvijetanja treba mi otprilike od 6 do 8 sedmica da sazriju. Vrhovi su gusti i debeli, sa ukusima i aromama od skankaste pa do voćne i slatkaste. Efekat od Indice je većinom više tjelesni i opuštajući. Indica ima više CBD-a nego THC-a što uzrokuje teži efekat , takozvani "stoned", koji je opuštajući i pomaže kod više medicinskih problema.

http://www.autoflowering-cannabis.com/wp-content/uploads/2011/07/indica-plant.jpg
Cannabis indica
      
         Kombinacija različitih Indica, Sativa ili kombinacija njih međusobno stvara hibride. Rezultirajući hibrid će rasti, sazrijeti i imati efekat u ovisnosti od kombinacije i procenata koje su sadržavale Indica/Sativa koje su ukrštene.

         Cannabis ruderalis je vrsta koja porijeklo vuče iz Rusije, Poljske i ostalih istočno-europskih i srednje-azijskih zemalja sa hladnijom klimom. Još uvek postoje neslaganja oko toga da li je Ruderalis uopće odvojena vrsta.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/Hanf05-w.jpg
 Cannabis ruderalis
         Cannabis je klasificiran u tri vrste na osnovu razvitka i oblika mahuna sjemenke i na osnovu perioda rasta i cvjetanja. Ruderalis raste u hladnim predjelima, sazrijeva brzo a ima pokazatelja da mogu biti neovisne od fotoperioda (odnos trajanja dana i noći). Neke osobine Ruderalisa su velike sjemenke, niska korovasta biljka visine od 120-180 cm, a nivo THC-a je niži nego kod Sativa i Indica. Nastavak slijedi uskoro...