Marihuana (lat. Cannabis sativa, Cannabis indica, Cannabis ruderalis)


http://us.123rf.com/400wm/400/400/robertosch/robertosch1107/robertosch110700009/10030654-cannabis-green-clock-against-white-background.jpg
Vrijeme za Kanabis
        I napokon dolazimo do jedne magične biljke, veoma popularne i čudne, a sigurno i jedne od najznačajnijih biljaka u ljudskoj historiji. To je Kanabis, kod nas većinom poznat po popularnijem nazivu Marihuana ( Kanabis je naziv i vrsta biljke , a Marihuana je naziv za osušene vrhove biljke ), poznata još pod nazivima kao što su konoplja, trava, gandža i mnogi drugi. S obzirom na tematiku i složenost biljke tema će se nastaviti u narednih nekoliko postova. Prvo ćemo se pozabaviti ukratko samom marihuanom i njenom historijom, zatim obraditi tri vrste Kanabisa (lat. Cannabis sativa, Cannabis indica, Cannabis ruderalis) kako bi se smanjile zabune šta je šta i nakon toga se pozabaviti kontroverzama vezanim za ovo biljku.

http://images.corriereobjects.it/Hermes%20Foto/2012/07/07/WCGAZ12_0L81QYXA.JPG
Marihuana
       Marihuana, Konoplja, Kanabis ili već nazovite je kako hoćete je biljka poznata čovjeku od davnina, prvenstveno korištena u izradi užadi, otkud i naziv Konoplja. Porijeklom je s azijskog kontinenta, prvenstveno Centralne i Južno-istočne Azije, a najprije je korištena u prehrani ljudi i životinja. Konoplja pripada među najstarije kulturne biljke. Dokazi o inhalaciji dima kanabisa su pronađeni još u 3 milenijumu prije nove ere, pronađene su zagorjele sjemenke kanabisa na ritualnom zagrobnom mjestu u Rumuniji. U 2003. godini je pronađena kožna torba napunjena ostacima lišća kanabisa i sjemenki pokraj 2500-2800 godina stare mumije šamana na sjevero-istoku Xinjiang provincije u Kini. Također je poznato da su marihuanu koristili drevni hindusi  Indije i Nepala prije hiljadu godina. Marihuana je bila poznata i drevnim Asircima, kod kojih se koristila u religioznim ceremonijama, a nazivala se qunubu (što znači 'način kako napraviti dim'), što je i vjerovatno porijeklo modernog naziva kanabis.

http://www.redorbit.com/media/uploads/2012/07/Discovery-Of-Cannabis-Pharma-Factory-617x416.jpg
Marihuana, Kanabis
          Uzgajanjem, proširena je u gotovo sve zemlje globusa, pa se može smatrati pravom kozmopolitskom biljkom. Može uspijevati u najrazličitijim klimatskim i ekološkim uvjetima. Raste kao korov i kao uzgajana biljka. Veoma zanimljiva činjenica je Kanabis ili marihuana je ustvari dvodomna biljka (što znači da postoji muška i ženska biljka) i kada izraste do kraja, ima veoma intenzivan miris. Ženske su biljke veće i nose brojne cvjetove, dok su muške manje i tvore cvatove u obliku metlice. Plodovi biljke su sitni, jednosjemeni oraščići tj. sjemenke.

        Konoplja se većinom koristila za izradu užadi i tekstila. Danas je poznata primjena konoplje u izradi preko 20 000 industrijskih proizvoda. Od konoplje se može dobivati papir, ulje, boje, ljepilo,...pa sve do biorazgradive plastike i betona. Konoplja je pogodna u ljudskoj ishrani. Sjeme konoplje sadrži velike količine proteina, antioksidanata i savršen omjer esencijalnih ulja omega 3 i omega 6, željeza i cinka; a ne sadrži psihoaktivni THC. Ali ovim detaljima ćemo se pozabaviti u idućim postovima. Nastavak slijedi...

Datoteka:Cannabis sativa Koehler drawing.jpg