Recepti za : Sirup i sok od limuna

Recepti za : Sirup i sok od limuna









         Limun, ah taj čuveni agrumvo jedan recept za zdrav i lijep sirup i sok koji sami sebi možete napraviti u kućnoj varijanti. Sve sto vam treba su sastojci i malo strpljenja da bi sebi napravili vrhunski i naravno zdravi sok od limuna. Ja sam nikada nisam bio fan kupovnih sokova, nema stvarno potrebe za tim kada sami možemo napraviti sebi najbolje sokove od prirodog voća.


Sirup i sok od limuna


1 - 2 kg domaćih limuna ( u zavisnosti ok količine a i jačine tj. gorčine i kiselosti koju volite )

4 l vode
Recepti za : Sirup i sok od limuna

500 g Fruktoze ( meni je ova verzija najbolja, ako volite slađe dodavati po potrebi)

1 kesica limunske kiseline po litru ( mozete a i ne morate koristiti, ako planirate sok brže popiti onda bez kiseline, a ako planirate da duže stoji onda može)


        Dobro operemo limune ( ako treba oribajte ih četkom), razrezemo napola i onda iscijedimo sok iz njih. U lonac staviti šećer i vodu koliko da i staviti da se polako kuha. Kada je počelo da ključa skinemo sa šporeta i ubacimo u lonac i koru od limuna koje smo iscijedili (samo zuti dio kore) . Vratimo na šporet i miješamo ne dopuštajući da provri, sve dok se limun i šećer dobro ne spoje. Iscjeđeni sok također uliti u lonac zajedno sa vanilinim šećerom i limunskom kiselinom i polako miješati.  Na kraju pokrijemo i ostavimo da odstoji 24 sata. Povremno dok stoji sirup promiješati da se otopi sav šećer. Nakon svega procijedimo i ulijemo u flaše.

        Ovaj sirup je posebno dobar u ljetne dane kada nam je potredno hladno osvježenje zbog vrućina. Ovaj sirup sa hladnom vodom i ledom je veoma osvježavajući. Dobar je i za zimske dane kada su nam potrebni vitaminski napitci protiv prehlada za jačanje organizma. Razrijediti sa vodom prema svome ukusu.