Rooibos - Crveni čaj (Aspalathus linearis)

       
Rooibos - Crveni čaj (Aspalathus linearis)
       Rooibos je grm koji raste u Južnoj Africi i čiji se listići koriste za pravljenje čaja. Domovina Rooibos grma, jedinstvene biljke koja se najviše koristi za pripremu čajnog napitka, poznate još pod imenom Redbush, Rotbusch, "Crveni čaj" i "Crveni grm", je sušna visoravan Južnoafričke Republike, u pokrajini Cedarberg, oko 250 km udaljenoj od Cape Towna. Roobios ili crveni čaj je veoma popularan u Južnoj Africi a konzumira se i u mnogim drugim zemljama.  doslovno i znači "crveni grm", a raste samo u Južnoafričkoj republici. Listovi oksidiraju dok ne dobiju crvenkasto smeđu boju. Ono što Rooibos čini sjajnom alternativnom i zelenom i oolong i crnom čaju jest činjenica da rooibos čaj (kojeg se još naziva i "crveni čaj") nema kofeina a količina trjeslovina je zanemariva pa njegovo pijenje ni u većim količinama ne ometa apsorpciju željeza.

        S druge pak strane, rooibos je bogat flavonoidima, fenolima, polifenolnim kiselinama (aspalatin, katehin, luteolin, kvercetin, rutin itd.), a sadržava i polisaharide, oligosaharide i velik broj mineralnih tvari. To ga čini sjajnim antioksidantnom, što potvrđuju brojne znanstvene studije. Njegegovim redovitim pijenjem tako je moguće održati zdravlje i vitalnost, usporiti starenje i zaštititi se od brojnih bolesti.

        
Rooibos - Crveni čaj (Aspalathus linearis)
       Za razliku od čajeva sličnog djelovanja, kamilice, pelina ili stolisnika, Roobios je daleko boljeg okusa jer ne sadrži gorke tvari. Vrlo je ugodnoga okusa, koji izvrsno osvježava. Počeli su ga osobito cijeniti sportaši i rekreativci kao nisko energetski mineralni osvježavajući napitak. Roiboos čaj djeluje kao snažni antioksidanas i usporava proces starenja. Enzim koji je zaslužan za to zove se superoksid dismutaza, a oslobađa se na višim temperaturama, te veže na sebe slobodne radikale koji nastaju kao sporedni proizvod normalnih tjelesnih funkcija. Značajno je i što sadrži mnoge vrijedne minerale u obliku elektrolita koji osvježavaju organizam nakon većeg fizičkog napora. Topao ili hladan, sam ili u kombinaciji sa sokom od svježega voća, izvrsno gasi žeđ i opskrbljuje organizam neophodnim sastojcima.

        Idealan je napitak za dijabetičare jer ne sadrži štetnu oksalnu kiselinu, a ako šalicu čaja popijete prije spavanja osigurali ste si miran san i opuštanje živčanog sustava zbog magnezija i željeza kojeg u roiboosu ima izrazito puno za jedan takav napitak. Roiboos zauzima i posebno mjesto u pomoćnim ljekovitim sredstvima kod alergija na pelud, razne namirnice kao i kod astme. Za vrućih dana preporuča se popiti i preko dvije litre čaja dnevno, jer nadoknađuje minerale i tekućinu izgubljenu znojenjem. Roiboos ne sadrži nikakve štetne tvari poput kofeina i teina, pa količina nije ograničena čak niti za djecu.

Rooibos - Crveni čaj (Aspalathus linearis)

         Između svojih brojnih istraženih i dokumentiranih medicinskih svojstava, čak i kod težih bolesti, rooibos čaj se pokazao posebno djelotvornim kod raznih alergija na hranu, pelud te kod astme i, ono što je nama najvažnije, kožnih alergijskih ekcema. Primijenjen izravno na koži ima umirujući učinak. Kupke i oblozi od rooibos čaja kuhanog 10 minuta, mogu tako pomoći i kod nadražene kože i osipa od pelena.

        Ovaj čaj ima i još jedno dodatno blagotvorno svojstvo. U svojoj domovini ovaj je čaj naime dobio naziv "majčino čudo", a stekao ga je zahvaljujući blagotvornom djelovanju na majke dojilje i male bebe. Čaj ne samo da je imao umirujuće djelovanje na majke, već su one primijetile da se kada, nakon što popiju par šalica čaja, podoje djecu, nervozne bebe umire, a bolni grčevi u njihovim trbušćićima prestaju. Novija znanstvena istraživanja potvrđuju ovaj sedativni učinak roiboos čaja bez štetnih pojava i stvaranja ovisnosti. Šalica čaja prije spavanja može vam donijeti miran san, a redovito pijenje čaja navodno pomaže i kod blage depresije. Kod kožnih bolesti ovo je svojstvo izrazito važno, budući da su njihove erupcije dokazano povezane s našim psihičkim stresovima, nervozama i depresijama. Valja i ponoviti da rooibos čaj ne sadrži kofein i može ga se piti u većim količinama.

Rooibos - Crveni čaj (Aspalathus linearis)