Recepti za - Ulje kantariona

Ulje kantariona
        Ulje Kantariona je jedno od rijetkih ulja koje se priprema sa svježim cvjetovima. Omjer je otprilike 100 grama cvjetova kantariona na litru ulja. Priprema se u hladno prešanom kvalitetnom ulju, uglavnom maslinovom. Ostavite svježe cvjetove naravno da odstoje preko noći, tako da svi kukci odu pronaći novi dom. Ulje kantariona pravimo tako što 4 velike kašike nerazvijenih pupova biljke usipamo u staklenu teglu i ostavimo jedan dan, da malo povenu. Na njih zatim naljevamo 1 lit. maslinovog ulja, teglu dobro zatvoriti, začepiti i pustiti da stoji na suncu 6 – 8 sedmica. Ulje čuvajte u čvrsto zatvorenim tamnim bocama i nemojte držati ulje u frižideru.

        Osim toga sto se ulje od kantariona upotrebljava u kuhinji kao začin za jela koristi se i za obloge, masaže, za smirenje, opuštanje i kao lijek protiv bolova u želucu. Pogotovo će dobro činiti suhoj, osetljivoj i ispucaloj koži. Dobro je i kao zaštita od sunca, zračenja, protiv akni, opekotina, uganuća, povreda mišića, hematoma i svih reumatskih oboljenja. Tim se uljem mažu kraste, osipi, a također i hemoroidi, a korisno je svaki dan popiti 1 kafenu kašiku ulja, sa komadićem hljeba zbog okusa. Ja sam uz cvjetove kantariona ili gospine trave, kako god preferirate, dodavao u ulje i cvjetove nevena, stolisnika, majčine dušice i kamilice. Umjesto maslinovog ulja može se koristiti bilo koje biljno kvalitetno ulje.

        Kvalitetno kantarionovo ulje je tamno crvene boje koja čak vuče na ljubičasto. Ako vam se ne da pripremati ulje kod kuće, možete ga kupiti u bio trgovinama, ljekarnama, drogerijama ili kod ljudi koji ga pripremaju kod kuće. Prije kupnje informirajte se o kvaliteti ulja. Postoji i drugi način, ali on je nešto manje efikasan,: 500 grama cvijeta i sitno isjeckanog lišća kantariona potopi u tegli s 1 l najboljeg maslinovog ulja i 1 litre bijelog vina, pa se kuha na vodenoj pari dok vino ne izlapi.

Recept za - Ulje kantariona