Cvijeće u ishrani

Cvijeće u ishrani
        U uzgoju cvijeća, kao i kod proizvodnje voća i povrća, upotrebljavaju se pesticidi, zato je važno da cvijeće koje koristitimo za pripremu jela bude iz organskoga uzgoja. Najbolje iz vlastite bašte, ako ga imate. Nikako nemojte za konzumaciju koristiti cvijeće koje ste kupili u cvjećarni, jer nije namijenjeno za upotrebu u kuhanju, i sigurno je tretirano raznim sredstvima kako bi zadržalo svježinu te izdržalo transport. Treba izbjegavati latice koje su nagrizene bolešću ili oštećene od raznih štetočina. Cvijeće treba dobro, dobro oprati, isto kao kad se radi o konzumaciji sirovog voća i povrća. Cvjetove treba odvojiti od stabljike tek uoči same uporabe kako ne bi uvenuli i izgubili svoje arome.

         Tratinčica, neven, maslačak, maćuhica, ti i brojni drugi cvjetovi kojima nas obraduje proljeće, nisu samo prekrasna dekoracija prirode oko nas nego se mogu iskoristiti i za pripremu aromatičnih i ukusnih jela. U mnogim je starim kulturama konzumacija cvijeća  tradicija, pogotovo onima istočnjačkim, od Perzije do Japana, dok je na Zapadu pristup cvijeću kao hrani manje poznat i prihvaćen. No, i u kuhinjama zapadnih zemalja sve su popularnije latice ruže, karanfila, ili pak cvjetovi ljubičice, divlje maćuhice, koji se u pripremi jela mogu iskoristiti na razne načine, te obogatiti njihov okus. Ne treba ni spominjati kakva su tek atraktivna dekoracija kolača, deserta, salate ili sladoleda.
Cvijeće u ishrani

         Kao ukras cvijeće može biti posluženo uz svako jelo, no, ako je ono glavni sastojak, onda treba voditi računa o tome da cvijeće ima specifičan okus, što određuje i za koju ga je namjenu u kulinarstvu najbolje iskoristiti. Za salatu se najviše koriste begonija, boražina, dalija, gladiole, krizantema, maslačak, potočarka, tratinčica. Od zove (bazge) se prave sok i liker, a za liker i sirup odlične su i latice ruže. Od cikorije se prave voćne salate. Za desert se mogu poslužiti kandirani karanfil, ljubičice i maćuhice. Neven i tratinčica koriste se u pripremi juhe. Neven zbog svoje intenzivne žute boje može zamijeniti šafran kao začin. Ljubičice i ruže desertima će dati slatkast okus, dok maćuhica ima aromu zimzelena. Potočarka ima blag ljutkast okus. Cvijeće možete koristiti i u pripremi želea.
         
        Osim što je jestivo, cvijeće ima i blagotvoran učinak na neke zdravstvene teškoće. O kamilici i njezinim ljekovitim svojstvima gotovo da i ne treba govoriti. Pospješuje probavu, snižava temperaturu, ublažava bol, smiruje grčeve, smanjuje osipe, pomaže kod svih bolova u trbuhu, koristi se kao lijek za smirenje. Begonija uklanja toksine iz organizma i čisti jetru. Krizanteme liječe gripu i prehladu.Neven ublažava bolove u grlu. Potočarka ima antivirusna i antibakterijska svojstva, pomaže kod prehlade i bolesti urinarnog trakta. Cvijeće šljive se koristi za liječenje kašlja, bolesti pluća i dijareje. Divlja maćuhica se od davnina koristi kao sredstvo za pročišćavanje krvi. Također djeluje umirujuće na kožu. Koristi se kod kožnih bolesti. Maslačak je bogat vitaminom C, potiče izlučivanje vode, jača i osvježava organizam. Tratinčica ima široku primjenu, jer sadrži razne aktivne komponente, posebice ima jak učinak na proces stvaranja pigmenta melanina. Obnavlja stanice kože, smanjuje pjege, štiti kožu od nastanka novih pjega, ujednačava boju kože. Tratinčica ima i jak antioksidativni učinak.

Cvijeće u ishrani