![]() |
Krompir (lat. Solanum tuberosum) |
![]() |
Krompir (lat. Solanum tuberosum) |
Krompir je odavno postao sastavni dio naše ishrane. Ne samo da ima supstance koje su dobre za naše tijelo, nego se može idealno kombinovati sa drugim namirnicama i spremati na različite načine.
Krompir u sebi ima mnogo važnih supstanci: vitamina, minerala, biljnih vlakna, a nema puno kalorija (100 grama krompira ima samo 70 kalorija). Krompir u sebi ima oko 15% složenih ugljenih hidrata. Stručnjaci za ishranu preporučuju što veću konzumaciju upravo ovih ugljenih hidrata, jer se oni, za razliku od jednostavnih šećera, kao u slatkišima na primjer, sporije razrađuju, ranije dovode do osjećaja sitosti koji duže traje, bolje utiču na metabolizam inzulina, snabdijevaju tijelo neophodnom energijom, te su važan strukturalni dio ćelija.
![]() |
Krompir (lat. Solanum tuberosum) |
Biljna vlakna iz krompira se vežu sa vodom i tako povećavaju volumen crijeva. Na taj način biljna vlakna pojačavaju rad crijeva i poboljšavaju probavu. Ukoliko jedete nešprican krompir, nemojte ga guliti, nego ga dobro operite i isčetkajte, jer tako tijelo dobija još više biljnih vlakana koji se najvećim dijelom nalaze u kori. Biljna vlakna ne utiču na broj kalorija u tijelu, jer ih tijelo ne može provariti, ali svojim pozitivim uticajem na crijeva i samim tim na probavu, trebaju biti sastavni dio ishrane. Krompir sadrži i 2% izuzetno vrijednih biljnih proteina. Od svih vrsta povrća, krompirovi proteini imaju najveću biološku vrijednost i zato su od velikog značaja u zdravoj ishrani. Iako mnogi to ne znaju, u krompiru se nalazi dosta vitamina C. Sa 600 grama krompira se može pokriti dnevna potreba za ovim vitaminom. Pored vitamina C, u krompiru su i važni vitamini B kompleksa (B1, B2, B3, B5, B6), te magnezij, kalij, željezo.
![]() |
Krompir (lat. Solanum tuberosum) |
Neke informacije o krompiru :
1. Krompir je ekološki čista namirnica. Uzgajati krompir je lako i jeftino. Za njegov uzgoj nije potrebno umjetno gnojivo niti pesticidi (iako ih mnogi poljoprivrednici svejedno koriste).
2. Krompir je dobar za zdravlje pod uvjetom da ga ne konzumirate u prženom obliku.
3. Krompir je savršena kultura za uzgoj u siromašnim zemljama. Ova jeftina i hranjiva namirnica raste čak i u lošim klimatskim uvjetima.
4. Krompir je prva namirnica koja je uspješno uzgojena u svemiru.
5. Po količini fenolnih spojeva krompir se može takmičiti sa brokulom, špinatom i kelj pupčarom. Flavonoidi koji sadrži krompir štite od bolesti srca i krvnih žila, bolesti dišnih puteva i raka.
6. Engleski znanstvenici u krompiru su pronašli poseban sastojak - kukoamin - koji štiti od visokog tlaka.
7. 2008 godina je proglašena godinom krompira. UN smatra da je krompir namirnica budućnosti, koja bi mogla suzbiti glad u svijetu.
8. Postoji preko 1000 vrsta krompira. Krompir je četvrta najviše uzgajana kultura u svijetu. Ova namirnica se danas koristi u svakom dijelu svijeta.
9. Europljani konzumiraju duplo više krompira nego Amerikanci.
10. Tokom zlatne groznice u Klondajku krompir se koristio kao valuta. Krompir je bio toliko cijenjen zbog visokog sadržaja vitamina C da su ga mijenjali za zlato.
11. Čips od krompira je najprodavanija zakuska u svijetu.
![]() |
Krompir (lat. Solanum tuberosum) |