Krompir (lat. Solanum tuberosum)

       
Krompir (lat. Solanum tuberosum)
Krompir je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Solanacea, u koju spadaju također i paradajz, paprika i duhan. Uspijeva gotovo u cijelom svijetu. Porijeklom je iz Južne Amerike sa Anda. Španci su ga donijeli U Evropu 1536. godine. Bosanski naziv krompir, te hrvatski krumpir potiče od bavarskog naziva "Grumbier" (Grundbirne - kruška iz zemlje). Njemački naziv Kartoffel te bugarski картоф su derivirani iz italijanskog tartufoli, zbog sličnosti krompira sa tartufima. (vrsta podzemnegljive). Engleski naziv potato je nastao od španskog patata, te dalje iz astečkog potatl, što bi moglo biti njegovo prvobitno ime. Raste u podzemnom stablu, a plod je okrugao cvijet različitih boja: crvenkast, ljubičast, plavičast. Kad cvijet uvehne to je dokaz da se može početi s vađenjem krompira. Upotrebljava se za ljudsku i stočnu ishranu. U Bosni i Hercegovini najpogodnije područje za uzgoj krompira visoke kvalitete jeste područje velikih kraških polja. To su: livanjsko, glamočko i duvanjsko polje.

Krompir (lat. Solanum tuberosum)

        Krompir je odavno postao sastavni dio naše ishrane. Ne samo da ima supstance koje su dobre za naše tijelo, nego se može idealno kombinovati sa drugim namirnicama i spremati na različite načine.
Krompir u sebi ima mnogo važnih supstanci: vitamina, minerala, biljnih vlakna, a nema puno kalorija (100 grama krompira ima samo 70 kalorija). Krompir u sebi ima oko 15% složenih ugljenih hidrata. Stručnjaci za ishranu preporučuju što veću konzumaciju upravo ovih ugljenih hidrata, jer se oni, za razliku od jednostavnih šećera, kao u slatkišima na primjer, sporije razrađuju, ranije dovode do osjećaja sitosti koji duže traje, bolje utiču na metabolizam inzulina, snabdijevaju tijelo neophodnom energijom, te su važan strukturalni dio ćelija.

Krompir (lat. Solanum tuberosum)

        Biljna vlakna iz krompira se vežu sa vodom i tako povećavaju volumen crijeva. Na taj način biljna vlakna pojačavaju rad crijeva i poboljšavaju probavu.  Ukoliko jedete nešprican krompir, nemojte ga guliti, nego ga dobro operite i isčetkajte, jer tako tijelo dobija još više biljnih vlakana koji se najvećim dijelom nalaze u kori. Biljna vlakna ne utiču na broj kalorija u tijelu, jer ih tijelo ne može provariti, ali svojim pozitivim uticajem na crijeva i samim tim na probavu, trebaju biti sastavni dio ishrane. Krompir sadrži i 2% izuzetno vrijednih biljnih proteina. Od svih vrsta povrća, krompirovi proteini imaju najveću biološku vrijednost i zato su od velikog značaja u zdravoj ishrani. Iako mnogi to ne znaju, u krompiru se nalazi dosta vitamina C. Sa 600 grama krompira se može pokriti dnevna potreba za ovim vitaminom. Pored vitamina C, u krompiru su i važni vitamini B kompleksa (B1, B2, B3, B5, B6), te magnezij, kalij, željezo.

Krompir (lat. Solanum tuberosum)

Neke informacije o krompiru :

1. Krompir je ekološki čista namirnica. Uzgajati krompir je lako i jeftino. Za njegov uzgoj nije potrebno umjetno gnojivo niti pesticidi (iako ih mnogi poljoprivrednici svejedno koriste).

2. Krompir je dobar za zdravlje pod uvjetom da ga ne konzumirate u prženom obliku.

3. Krompir je savršena kultura za uzgoj u siromašnim zemljama. Ova jeftina i hranjiva namirnica raste čak i u lošim klimatskim uvjetima.

4. Krompir je prva namirnica koja je uspješno uzgojena u svemiru.

5. Po količini fenolnih spojeva krompir se može takmičiti sa brokulom, špinatom i kelj pupčarom. Flavonoidi koji sadrži krompir štite od bolesti srca i krvnih žila, bolesti dišnih puteva i raka.

6. Engleski znanstvenici u krompiru su pronašli poseban sastojak - kukoamin - koji štiti od visokog tlaka.

7. 2008 godina je proglašena godinom krompira. UN smatra da je krompir namirnica budućnosti, koja bi mogla suzbiti glad u svijetu.

8. Postoji preko 1000 vrsta krompira. Krompir je četvrta najviše uzgajana kultura u svijetu. Ova namirnica se danas koristi u svakom dijelu svijeta.

9. Europljani konzumiraju duplo više krompira nego Amerikanci.

10. Tokom zlatne groznice u Klondajku krompir se koristio kao valuta. Krompir je bio toliko cijenjen zbog visokog sadržaja vitamina C da su ga mijenjali za zlato.

11. Čips od krompira je najprodavanija zakuska u svijetu.

Krompir (lat. Solanum tuberosum)