Hurma / Datula (lat. - Phoenix dactylifera)


“Ukućani neće osjetiti glad dok god se kod njih nalaze hurme.” (Muslim)

Hurma / Datula (lat. - Phoenix dactylifera)
          Hurma (lat. - Phoenix dactylifera) je plod palme Phoenix dactylifera, koja pripada porodici Arecaceae. Uzgaja se isključivo zbog svojih jestivih plodova. Pošto ima dugu historiju kultivacije, njeno porijeklo je nepoznato. Vjerovatno potiče iz oaza sjeverne Afrike, a moguće i jugozapadne Azije. To je drvo srednje visine, visoko 15-25 m. Iz jednog sistema podzemnih korijenja, često niče nekoliko stabala. Grane su igličaste, duge 3-5 m, sa oko 150 listova na svakog. Listovi su dugi 30 cm, široki 2 cm. Promjer  krošnje iznosi od 6-10 m.

          Hurme su jedna od najhranljivijih vrsta voća i ponekad ih zovu “hljeb pustinje”, jer više od dvije trećine hurmine tezine čini prirodni šećer. U drevnim civilizacijama koje su postojale prije više od 5000 godina hurme su bile jako cijenjene, stari Egipćani su ih smatrali simbolom plodnosti, dok su ih Grci i Rimljani koristili za ukrašavanje svojih proslava. Danas je uzgoj hurmi veoma rasprostranjen na Arabijskom poluostrvu, u Iranu, Egiptu, Iraku, Španiji, Italiji i SAD-u. Postoji više od 600 vrsta hurmi.Plodovi datule se jedu svježi ili suhi, a mogu biti i punjeni s orasima, lješnjacima, marcipanom ili suhim narandžama. Od nje se prave razna slatka jela: kompoti, đemovi, sirupi, med (zvani dibs), sirće i vino.

Hurma / Datula (lat. - Phoenix dactylifera)

Hurma / Datula (lat. - Phoenix dactylifera)
          Udio masnih kiselina je mali, dok sjemenka sadrži oko 50 odsto oleinske kiseline. Od minerala, datule sadrže najviše kalijuma, dok su kalcijum, kobalt, bakar, željezo, magnezijum, mangan, fosfor, natrijum i cink prisutni u manjim količinama. Zanimljivo je da datule sadrže i fluor, koji je bitan za zaštitu zuba od karijesa, te selen, važan za imuni sistem. Datule za razliku od ostalih vrsta voća sadrže čak 23 amino kiseline. Vitamini su prisutni u malim količinama (C, B1, B2, niacin i A), dok je sadržaj prehrambenih vlakana relativno visok i zavisi od zrelosti biljke. S obzirom na njihovu veliku medicinsku i hranljivu vrijednost, smatra se da su datule najbolja hrana budućnosti. Koriste se kao hrana i za pravljenje osvježavajućih napitaka, sirupa, alkoholnih pića i kao surogat kafe. Idealne su u ishrani onih koji se bave intelektualnim radom. Mogu se kombinovati i sa muslijem.

         Savremena medicina je nedavno ustanovila da hurme sadrže veliki broj važnih prehrambenih sastojaka koje jačaju imunitet i tijelu daju energiju. Hurme također sadrže veliku koncentraciju šećera, minerala i vitamina koji su lahki za probavu, te pospješuju tjelesnu energiju, toplotu i pokretljivost. Savremena medicina je ustvrdila da hurme predstavljaju glavnu ishranu iz koje čovjek crpi sve neophodne hranljive elemente potrebne za život.

Hurma / Datula (lat. - Phoenix dactylifera)

         Hurme se mogu koristiti za liječenje crijevnih smetnji, pospješuju crijevne funkcije i pomažu razvoj korisnih bakterija u crijevima. Hurme su veoma korisne i u liječenju tvrde stolice jer materije koje se nalaze u hurmama stimulišu lijena crijeva. Trebalo bi ih preko noći pokiseliti u vodu i ujutro ih izvaditi nakon što se od njih napravio fini sirup, kako bi imale laksativno djejstvo. Sirup od hurmi se može koristiit za liječenje slabog srca. Može se koristiti i za liječenje seksualne slabosti. Kad se pomiješaju s medom i mlijekom od hurmi se napravi tonik koji je koristi za liječenje seksualnih smetnji kod oba spola i taj sirup jača tijelo i povećava nivo energije. Sirup je od koristi i starijim osobama. Poboljšava izdržljivost i čisti tijelo od otrova koji se u ćelijama nakupljaju s vremenom. Hurme su dobre za liječenje jetre i čišćenje od otrovnih tvari; prekidanje posta hurmama je jedan od najboljih prirodnih lijekova za održavanje zdravlja i čišćenje jetre od štetnih tvari. I uzimanje soka od hurmi pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade.

Hurma / Datula (lat. - Phoenix dactylifera)