|
Grah (lat. Phaseolus vulgaris) |
Grah je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki, velike hranjive
vrijednosti. Najpoznatija je mahunarka u cijelom
svijetu i kao povrtlarska kultura ubraja se u grupu zrnatih mahunarki. Na svijetu postoji oko 70 vrsta ovog povrća. Grah sadrži mnogo bjelančevina ali su fiziološki nepotpune,što znači da im nedostaju aminokiseline koje su za ljudski organizam neophodne. Ovaj nedostatak se lahko nadoknađuje sa upotrebom žitarica u ishrani.
Smeđi, bijeli ili crveni grah jedan je od najboljih biljnih izvora
proteina, siromašan je kalorijama, mastima i natrijem. Klijanjem se
povećava količina vitamina u grahu, osobito vitamina E i C, a sušenjem
zrno ne gubi svoje hranjive sastojke. Mahunarke su najbolji i najveći biljni izvor proteina u prehrani, a u
obroku s žitaricama ili njihovim proizvodima (tjestenina, riža) ima
visokokvalitetan sastav proteina koji se može usporediti s mesom ili
mliječnim proizvodima pa ukoliko želite izbaciti crveno meso iz svoje
prehrane, zamijenite ga takvim obrokom.
|
Grah (lat. Phaseolus vulgaris) |
Razlog tome je sastav
aminokiselina. Mahunarke sadrže velike količine aminokiseline lizina
koji nedostaje žitaricama, a siromašne su aminokiselinama metioninom,
triptofanom i cisteinom, kojima žitarice obiluju. Energetski sadržaj 100 g sirovog graha iznosi 333 kcal / 1393 kJ. Od toga je 60% ugljikohidrata, 23,6% proteina i 0,8% masti. Od minerala odličan je izvor bakra,
željeza, fosfora ,
mangana, magnezija, a
dobar izvor kalcija i cinka. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, tiamina , piridoksina, a dobar je izvor i vitamina K, riboflavina, pantotenske
kiseline i niacina. Sadržaj vlakana iznosi 25 g, šećera 2,2 g i fitosterola 127 mg.
|
Grah (lat. Phaseolus vulgaris) |
Grah ne sadrži gluten pa ga mogu koristiti oboljeli od glutenske enteropatije (celijakije). Stručnjaci
iz područja nutricionizma i medicine preporučuju da se u dnevnu
prehranu uvrsti što više dijetalnih vlakna, pri čemu je grah izvrstan
izbor. Vlakna potiču i održavaju pravilnu probavu i sprječavaju
konstipaciju (zatvor) te su pomoć kod prevencije i liječenja hemoroida,
divertikuloze, sindroma iritabilnog kolona, raka debelog crijeva,
stvaraju zdravu crijevnu mikrofloru koja je preduvjet za snažni
imunitet. Smanjuju razinu kolesterola u krvi i mogu spriječiti razvoj
bolesti kardiovaskularnog sustava. Uravnotežuju razinu šećera u krvi i
smanjuju apetit jer se sporo razgrađuju u probavi što dugo daje osjećaj
sitosti. Sprječava prebrz rast razine glukoze u krvi nakon obroka pa je
odlična namirnica za oboljele od dijabetesa, hipoglikemije, kod
otpornosti na inzulin i pomoć pri mršavljenju. U bosanskohercegovačkoj kuhinji grah se uglavnom konzumira u obliku čorbe. Kuha se zajedno sa sušenim mesom ili/i sa povrćem. U vegetarijanskoj kuhinji grah je veoma popularan, jer se njegovom upotrebom nadoknađuje nedostatak bjelančevina.
|
Grah (lat. Phaseolus vulgaris) |