Korijander (Coriandrum sativum)

Korijander ( Coriandrum sativum )

    Korijander (lat. Coriandrum sativum), od grčkog coris -buba i amon - anis, je jednogodišnja biljka iz porodice apiaceae. Korijander je jednogodišnja zeljasta biljka, visoka 50—80 cm. Stabljika je gola i na vrhu razgranata. Donji listovi su krupni, okruglasti, na dugim drškama i vrlo izrezani, a gornji su sitniji, perasto deljeni i duguljasti. Cvasti su bele, sastavljene od sitnih cvetova. Plod je okruglast (sastavljen od dva simetricna ploda, dva merikarpa cvrsto spojena). Ima veoma nježan, specifičan slatkasti ukus koji podsjeća na mješavinu limuna i kadulje. Lisće miriši na stjenice (to je mix mirisa koji može podsječati na trešnju, vaniliju, cimet, ružu ili naranču ), a plodovi mirišu na anis.

         Od korijandera se kao začin koriste i list i plod. List i plod imaju različite arome tako da ih se ne preporuča zajedno koristiti. U Upotrebi su listovi i plodovi, koji imaju različitu aromu, te se nadopunjuju. Listovi podsjećaju na listove peršuna.Korijander sadrži eterična ulja, proteine, šećer, vitamin C i dijelom organske kiseline. Eterično ulje se dobija destilacijom iz sjemena i čine ga 70% monoterpenole, 10% monoterpene, ketoni, ester i kumarin.


Korijander ( Coriandrum sativum )

Korijander ( Coriandrum sativum )
         Listovi korijandera upotrebljavaju se u jelima jugoistočne Azije, poput chutneyja i curryja ili meksičkim umacima poput salse i guacamole. Sjemenke, cijele ili mljevene imaju aromu sličnu mješavini limuna, kadulje i komorača. Izvrsno se slažu s namirnicama poput ribe, janjetine, mahunarki, rajčice i puretine. Dok se u Europi večinom koristi sjeme u južnoj americi, aziji i južnom portugalu koristi se večinom list korijandera. Na okus lista se zbog njegovog specifičnog oštro-gorkog okusa treba priviknuti.  Lišče starijih biljaka se koristi za salatu, ili uz jela od sira. Sjeme se koristi po mogučnosti kratko prženeo i malo prije upotrebe samljeveno, inače bude mirisa po sumporu i gorko. Usitnjeno sjeme se koristi i u pripremi tijesta, peciva, u jelima sa zeljem, koštuničavim voćem i tikvama.

         Korijander je osnovni sastojak raznih začinskih mješavina, kao npr. Currypaste, a koristi se i za proizvodnju likera. Osim šta se koristi za pripremu slanih jela kao meso, kobasice, sosevi i povrće, korijander se koristi za kompote, za božične kolače (Lebkuechengewuerz), marinade (pac) te u vodi u kojoj se kuha sipa ili hobotnica.Korijander se često kombinira i sa kim-om (kuml). Poznata je i sorta piva Gose u koju se također dodaje korijander. Najviše korijandra troši industrija likera, peciva,
slatkiša i piva, a mnogo se troši i kao zamjena za biber. Linalol se upotrebljava za proizvodnju linalil-acetata. Ulje služi i kao zamena za lavandulino i bergamotovo ulje. Daje se narocito protiv tromosti organa za varenje i za istjerivanje gasova Dobra je kombinacija: kim sa korijanderom u jednakim delovima. Mešavina kao sredstvo za izazivanje apetita i isterivanje gasova pravi se od cetri ploda u podjednakim kolicinama: plod anasona, mirodije, kima i korijandra. Upotrebljava se kao caj poslije jela: po jedna kašicica na solju kljucale vode.


Korijander ( Coriandrum sativum )

        U evropskoj kuhinji uglavnom se upotrebljava sjeme, dok su južnoameričkoj i azijskoj kuhinji bitni listovi, koji se pripremaju kao zelje. Svježi listovi imaju snažnu aromu mošusa i limuna. Ukusom su jako gorki i koriste se za garniranje jela i kao dodatak umacima, salatama i siru. Svježe mljeveni plodovi dodatak su pecivu, jelima od kupusa, mahunastom povrću i tikvi. Zreli osušeni plodovi daju
aromatični ukus i upotrebljavaju se u pripremi mnogih jela, posebno pečenih, a jedan je od sastojaka curry praška, paste i začina za medenjake. Upotrebljava se i za dopunjavanje piva, likera, kompota, marinada i božićnih kolača. Eterično ulje korijandera upotrebljava se u proizvodnji parfema. Ima i ljekovita svojstva da budi apetit, poboljšava probavu i ublažava grčeve i želučane tegobe.

        Nedavno je pronađeno, da je korijander - jedan od najmoćnijih kelata u prirodi. Korijander je u današnje vrijeme poznat po tome što potpomaže izlučivanje u nervima i ćelijama nagomilanu živu i otrove. Liječnik Yoshiaki Omura je primijetio velike količine žive u urinu svoga pacijenta. To je bilo nakon što je pacijent konzumirao vijetnamsku juhu sa korijanderom. Činjenica je zaintrigirala dr.Omura, koji je počeo istraživati djelovanje korijandera na teške metale. Nakon mnogih istraživanja potvrđeno je da korijander uklanja ne samo živu, nego i mnoge druge teške metale iz organizma. Korijander je jedan od najmoćnijih i najjeftinijih načina da se očistite od otrova!


Korijander ( Coriandrum sativum )