Kim (Carum carvi L.)

Kim (Carum carvi L.)
    Kim je dvogodišnja biljka razgranate stabljike koja naraste do 90 cm. Ljekoviti dio biljke je plod. Plodovi kima koriste se u različitim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima. Ima perasto razdijeljene listove i bijele do ružičaste cvjetove koji tvore štitce. Plod je sitan, duguljast, rebrast i srpasto zavijen. Kao korov raste po planinskim i nizinskim livadama. Za lijek se upotrebljava samo biljka iz uzgoja. Glavni sastojak kima je eterično ulje, zatim bjelačevine, tanin, smola, vosak, sluz, celuloza šećer i kalcij-oksalat. Kim je začin koji koriste sve kuhinje svijeta. Meksička kuhinja ga koristi u jelima poput chilli con carne i enchilladama. U europskim kuhinjama koristi se u pripremi kobasica i za kiseljenje kupusa. Marokanska kuhinja njime se koristi prilikom pripreme cous-cousa i roštilja, osobito od janjetine.

        Kim se odavno koristi kao začin i ljekovito sredstvo. Najčešće u pripravcima protiv nadimanja, bolova u trbuhu, ujeda otrovnih životinja, kao oblog kod krvarenja iz nosa, za pospješivanje izlučivanja želučane kiseline i majčina mlijeka te kod kašlja. Sa šećerom i drugim začinima pripravljao se liker od kima. Stari Grci dodavali su ga svim lijekovima kako bi ubrzali njihovo djelovanje.

Kim (Carum carvi L.)
        Kim je odličan karminativ (sredstvo protiv nadimanja i plinova), a djeluje blagotvorno na cio digestivni trakt, odličan je diuretik i galaktagog (potiče lučenje mlijeka) pa se posebno preporučuje trudnicama i dojiljama. Potiče izlučivanje urina, jača želudac, pospješuje probavu. Ženama se posebno preporučuje jer reguliše mjesečnicu i ublažava grčeve maternice, olakšava porođajne bolove, a pospješuje izlučivanje mlijeka za vrijeme dojenja.

        Koristi se prvenstveno kao začin, ali i kao lijek. Kimom se najčešće začinjava krumpir, meso, gulaš, varivo od kelja, cikle, svjež i kiseli kupus, ovčiji sir, juhe i umaci. Sjeme kima se koristi osušeno-cijelo ili mljeveno. Stavlja se iu zelene salate, raznim namazima, pecivima. Upravo zbog toga što olakšava varenje i smanjuje nadutost, kim se dodaje teško varljivim jelima, kao što su ona od graha, kupusa, mahunarki i divljači. Dobro se kombinira s kamilicom, korijandrom, anisom, komoračem, metvicom i koprom u pripravcima za poboljšanje probavnih smetnji. U kulinarstvu se može upotrebljavati kao začin.

Kim (Carum carvi L.)