Biber / Papar ( Piper nigrum)

Biber / Papar ( Piper nigrum)

    Biber ili papar (piper nigrum) je začinska biljka iz porodice piperaceae, koja ima preko 2000 vrsta i čiji su plodovi, zbog alkaloida pipetina, ljutog okusa.Stabljika bibera je drvenasta puzavica visoka i do 10m. Sićušni listovi poredani su u 10 cm dugim izdancima sa 50 do 150 cvjetova. Nakon oplodnje obično dvospolnih cvjetova, sazrijevaju plodovi i to do dva puta godišnje. Jedna biljka rađa do 30 godina.Biber potiče iz Indije i prije 1000 godina uzgoj se raširio u tropskim krajevima jugoistočne Azije. Kultivisan je u tropskim područjima Afrike i Amerike. Pripada grupi najstarijih začina (oko 6000 godina). Mnogi su ga nazivali kraljem začina. Najveći izvoznici bibera danas su Vijetnam, Indonezija, Indija, Brazil i Malezija.



        U Evropu je karavanima stizao još u antičko doba i bio cijenjen kao i zlato. 1498. godine Vasco de Gama uspio je brodom dopremiti biber iz Indije.Kao začin upotrebljava se plod biljke, koji je u obliku malih zrna. U upotrebi je više vrsta bibera, a vrste se razlikuju po načinu pripreme zrna u fazi pripreme za tržište. Najčešće se koristi sitno mljeven, ali i u zrnu. Upotrebljava se za sosove, marinade i uopšte za poboljšanje okusa svim slanim jelima. Jedan je od najstarije poznatih začina u ljudskoj ishrani.

Biber / Papar ( Piper nigrum)

        Biber je jedan od najvažnijih začina. U današnjem svetu verovatno je najrasprostranjeniji. Pod pojmom biber misli se na crni biber. Dobija se tako što se zrna prečnika oko 5 mm beru nedozrela, a kad počnu da crvene, drže se desetak minuta u vrućoj vodi. Tad se ocede, a boja im se promeni u tamnosmeđu ili crnu. Zatim se suše na suncu od 3 do 4 dana. Druge vrste su beli, zeleni, crveni, sivi i ružičasti biber. Biber je bogat alkaloidima, a svoj pikantni ukus zahvaljuje alkaloidima piperinu, piperetinu, piperylinu i chavicinu. Bijeli biber sadrži oko 2,5% eteričnih ulja, a u zelenom i crnom su do 4,8%. 50% zrna čini gustin, do 6% masti i flavonoid i glukoza.

Biber / Papar ( Piper nigrum)
        Biber je univerzalan začin i koristi se u skoro svim jelima s izraženim ukusom. U velikom broju recepata stoji: dodati so i biber po ukusu. Najbolje je da se biber, i to bijeli, melje direktno u hranu. Bijeli biber nema tako intenzivan miris kao crni, pa ne menja aromu hrane. To pravilo izraženije je pri mljevenju bibera u vruća jela, npr. bistru supu. Iako je biber veoma tvrd, lako se melje. Pri pripremi
kuhanih jela dodajte ga malo pre završetka kuhanja. Za sosove, npr. bešamel, preporučuje se bijeli biber, jer crni mijenja boju sosa. Cijela zrna bibera stavljaju se u supe i marinade, usitnjeni je najbolji za jela na žaru i za nekuhano povrće, svježe mljeveni je najbolji za salate i kuhana jela.Biber se dobro slaže sa belim lukom, paprikom i crvenim lukom. U kuhinjama Dalekog istoka vole kombinaciju bibera sa cimetom. Biber je često prisutan u mješavinama začina za kobasice i za kiseljenje povrća.

Biber / Papar ( Piper nigrum)

        Postoje 4 vrste bibera – crni, bijeli, crveni i zeleni biber. Crni i bijeli biber potiču od iste biljke. Crni nastaje od zeleno obranih bobica koje prilikom sušenja postaju crnosmeđe i naborane. Crni biber se uobičajeno bere još nezreo ili neposredno pred zrenje, suši se na suncu i time postaje crn i tvrd. Za dobijanje bijelog bibera beru se crvene, gotovo zrele bobice, koje se zatim kvase da bi mogla da se skine opna, a tek onda se suše. U prodaji može da se nađe i crni oguljen biber, poznat kao svijetli biber. Crni biber ima ljut i oštar okus, potiče od alkaloida piperina. Piperin, zavisno od vrste bibera, zastupljen je samo pet do deset procenata, a miris bibera potiče od karakterističnog eteričnog ulja. Zeleni biber dobija se branjem zrna bibera prije zrenja. Još svjež, potapa se u slanu vodu, suši se na visokim temperaturama ili zamrzne, kako bi sačuvao zelenu boju. Crveni biber je potpuno zreo, neoguljen plod. Da bi očuvao boju, prerađuje se kao i zeleni biber.Osim svih ovih sastojaka, biber sadrži i skrob smole i masna ulja. Biber je najbolje mljeti neposredno pred upotrebu jer jednom samljeven brzo gubi aromu. Najbolje je da se melje malim ručnim mlinovima, koji u potpunosti upravo čuvaju aromu i ljutinu i to mješavinu sve četiri vrste. Koristi se za dodatak ribljim specijalitetima, za kiseljenje kupusa, sve vrste jela od mesa, kobasice, pikantne sireve, ima ga u mnogobrojnim mješanim začinima, a svoje mjesto našao je i u proizvodnji parfema. Crvene biber bobice su aromatične i ljute. U poslednje vreme  veliku popularnost doživljava biber sa Jamajke, čiji miris predstavlja mješavinu bibera, muskata, cimeta i karanfilića.

Biber / Papar ( Piper nigrum)