Narandža (Citrus sinensis) |
Sa mnogo više koristi nego što možda znate, narandže su prave zvijezde zdrave prehrane. Narandže pomažu vašem srcu da kuca u idealnom ritmu. Posebna kardio-zaštita dolazi od dva sastojka, hesperidin i naringin. Istraživanja su pokazala da ova dva sastojka u narandži mogu umanjiti rizik od srčanih oboljenja i infarkta tako što podižu nivo dobrog holesterola, dok istovremeno umanjuju rizik od visokog krvnog pritiska. Narandže pomažu u borbi protiv opeklina od sunca. Kora narandže je puna zaštitničkog faktora phytonutrient d-limonene. Ukoliko svake sedmice pojede po jednu koru od narandže, uveliko umanjujete rizik od oboljenja od raka kože. Za još bolji efekt, jedite narandžu u kombinaciji sa vrućim crnim čajem.
Narandža (Citrus sinensis) |
Narandže, limun i mandarine mogu usporiti znakove starenja. Vitamin C u narandžama može neutralizovati štetne radikale i spriječiti ih da oštete ćelije, te spriječiti čak i rak. Italijanski naučnici su utvrdili da volenteri koji su pili sok od narandže imaju mnogo manje štete u organizmu od štetnih radikala od druge grupe, koja je pila vitamin C u vitaminskoj formi. Narandže vam mogu pomoći da dišete lakše. Narandže su bogate antioksidantom beta-cryptoxanthin (pigment koji narandžama daje sjajnu boju). Tokom istraživanja dokazano je da ovaj sastojak pomaže kod oboljenja od raka pluća, čak i kod pušača. Istraživanja su pokazala da vitamin C u narandžama štiti spermu kod muškaraca i sprječava genetička oštećenja koja mogu voditi do urođenih mana kod novorođenčadi. Narandžu nije okus već izgled učinio poznatom. Među europskim kraljevima i plemstvom, prije nekih 500 godina, smatralo se vrhunski modernim imati narandžino drveće.
U Nepalu narandža se jede cijela, zajedno sa korom.Trpeza u Afganistanu ne može se zamisliti bez ovog sočnog voća. Osim što se jede kao predjelo, sok od narandže služi kao preliv za mnoga variva i meso, koliko zbog poboljšanja ukusa i arome jela, toliko i zbog boljeg varenja hrane.
Narandža (Citrus sinensis) |
Postoji na stotine sorti narandži, a njihov ukus i aroma ne zavise samo od podneblja na kojima rastu, već i od strane svijeta polja na kojima se sade stabljike. Po pravilu, to se čini na istočnim obroncima. Boja narandžine kore nema nikakvu vezu sa bojom i ukusom ploda. Jarko crvena kora nije znak i da je plod sladak, kako se obično misli.
Zvuči nevjerovatno, ali SAD su jedan od najvećih svjetskih uzgajivača narandži: na sunčanim plantažama godišnje se ubiru plodovi sa 25 milijardi stabala ovog voća. U svijetu se gaji na stotine sorti pomorandži i varate se ako mislite da stabla donose plodove samo u ljetnjim mjesecima. U Valensiji su mjeseci berbe u proljeće, a u okolini Vašingtona za berbu su spremne zimi.
Još od pamtivijeka sok od narandže služio je za čišćenje organizma, kako od pravih otrova, tako i od prevelike količine hrane koja je remetila varenje. Narandža sadrži vitamin C, eterično ulje, gorke kiseline, tanin, kalijum, hesperidin, gorki glikozin, kristalni glikozid. Od kiselina: jabučnu i limunsku kiselinu, zatim pektin, sluz i dr. Jedna narandža ima oko 100 kalorija. Oboljelima od šećerne bolesti, dobro će doći da svakog jutra popiju po jednu čašu soka od limuna, narandže i grejpa jer to poboljšava razmjenu materija i reguliše varenje. Dobro djeluje kod arterioskleroze i visokog pritiska. Kora od narandže se upotrebljava za njegovanje grudi. Njoj se dodaju: sojino ulje, med, propolis i druge materije.
Narandža (Citrus sinensi) |
Australijski naučnici otkrili su da narandža, uz osvežavajuće i vitaminsko svojstvo, može biti i efikasna zaštita od nekih vrsta raka. Pojesti bar jednu narandžu dnevno može biti uspješna brana za obolijevanje od nekih vrsta karcinoma - otkrili su naučnici koji su vršili istraživanja u laboratorijama Organizacije za naučna istraživanja Komonvelta (CSIRO) u Australiji. Prema rezultatima njihovih istraživanja, konzumiranje citrusa, prije svega narandže, može za 50 odsto reducirati rizik od obolijevanja raka usne duplje, grla, glasnih žica i organa za varenje.
Jedna voćka iz reda citrusa, kao dodatak na pet preporučenih i uobiočajenih redovnih obroka s voćem i povrćem u toku dana, takođe za 19 odsto smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara. Australijska studija, bazirana na 48 međunarodnih istraživanja o ljekovitim svojstvima citrusa, takođe je došla do "ubjedljivih dokaza" da citrusi reduciraju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, obesiatasa (pretjerane gojaznosti) i šećerne bolesti.
Profesor Begharst je naglasila da narandže imaju najveći procenat antioksidanta od svih voćki, sa više od 170 različitih fitohemijskih sastojaka, uključujući više od 60 flavonoida za koje je dokazano da poseduju anti-inflamatorna, anti-tumorna i sastojke koji sprječavaju stvaranje ugrušaka krvi u krvnim sudovima što može rezultirati srčanim i moždanim udarima.
Kako kupiti prave narandže. Birajte manje, čvršće narandže, sa tanjom korom, koje se čine teže od svoje veličine. One su obično najsočnije i najslađe. Narandže su malo zelenkaste? Sve dok im je kora glatka, nemate se zbog čega brinuti. Kada ste donijeli kupljeno voće kući, ostavite ga na sobnoj temperaturi otprilike jednu sedmicu ili ih stavite u frižider na ne previše nisku temperaturu. Tamo mogu stajati i do dvije sedmice. Neke vrste narandži su :
PUMMELO
Ukus: Nešto slađe od najbližeg rođaka grejpfruta.
Zgodna činjenica: Veće od ostalih agruma, ovaj zeleni div nekada može porasti i do veličine lubenice.
Zašto ih treba probati: Pummelos je sjajna dijetalna hrana, bogata vodom i vlaknima, koja će vam pomoći da se osjećate sito nakon što ih pojedete.
MORO
Ukus: Kao sok od narandže sa dodatkom malina.
Zgodna činjenica: Moro nose nadimak "krvava narandža" zbog svojih crvenih pigmenata.
Zašto ih treba probati: Moro pomažu pri glavobolji i bolovima u mišićima. U njima se nalazi velika količina sastojka zvanog anthocyanins, koji pomaže organizmu u borbi protiv toksina i upala.
CLEMENTINE
Ukus: Mješavina kajsije i mandarina
Zgodna činjenica: Clementine su neželjeno dijete proizašlo iz slučajne ljubavi narandži i mandarina.
Zašto ih treba probati: Pošto su male i bez sjemena, Clementine su lagan obrok sa mnogo vitamina.
CARA CARA RED NAVEL
Ukus: Svježe trešnje sa primjesom brusnice.
Zgodna činjenica: Cara Cara su ime dobile po istoimenom drventu koje prelijepo cvjeta.
Zašto ih probati: Cara Cara je multivitaminsko voće, prepuno vitamina C, kao i lycopene, koji služi u borbi protiv raka, te vitamina A koji služi zdravijoj koži i boljem vidu.
OROBLANCO
Ukus: Kao grejpfrut, samo nešto slađi ukus, bez oporog ukusa u ustima nakon jela.
Zgodna činjenica: Nema potrebe guliti ove narandže. Zelena kora znači da je ovo voće spremno za jelo.
Zašto ih probati: Zato da bi unaprijedili vaše vježbe. Oroblanco su prepune vitamina koji pomažu pri razvoju mišića, održavanju zdravog nervnog sistema, te održavanju kondicije.
MINNEOLA TANGELO
Ukus: U početku bestidan, sladak i super kiseo ukus, Nikole Richie među agrumima.
Zgodna činjenica: Tangelos se lako gule, čime dalje produžuju teoriju da su Nikole Richie među narandžama.
Zašto ih probati: Pomažu pri liječenju glavobolje. Pomažu vašem organizmu da se očisti od supstance zvane homocysteine, koja začepljuje arterije, te smanjuju rizik od kardio-vaskularnih oboljenja.
Narandža (Citrus sinensi) |