Ginseng (Panax ginseng/Zingiber officinale)

Ginseng (Panax ginseng
         Ginseng (Panax ginseng), biljna je vrsta iz obitelji Araliaceae. Uglavnom raste u planinskim i šumskim područjima u Koreje, u sjeveroistočnoj Kini, i istočnom Sibiru. Korijeni se rabe u ljekovite svrhe. Pojam ginseng je izveden iz kineske riječi ren shen (rénshēn) (čovjek+korijen). Pored Panax ginseng-a ( čije ime na grčkom znači sve liječivi) postoje i druge vrste koje se često zamijene za korijen ginsenga kao što su američki, japanski i sibirski. Iako su sve vrste ginseng svaka biljka ima veoma različite funkcije. Jedini pravi ginseng je Panax iako se koriste i drugi.

    Američki i azijski ginseng korijen se koristi oralno kao stimulans a i za liječenje raznih bolesti od dijabetesa tip II do seksualne disfunkcije kod muškaraca. Korijen je najčešče dostupan u suhoj formi, čitav ili isjeckan. List se također koristi iako nije baš toliko cijenjen. Sastojak ginsenga se nalazi i u energetskim pićima s čajnim varijantama ali to su količine koje medicinski nisu bitne. U istraživanju je teško potvrditi ljekovita svojstva ginsenga zbog raznih kontradiktornih studija i različitih vrsta ginsenga i njegove potencije. Ginseng je poznat po svom antikancerogenom i antioksidativnim svojstvima. Najbolje se pokazuje u uzimanju sa drugim biljkama i starim kineskim mješavinama.  

Ginseng (Panax ginseng)

    Ginsenoidi su aktivne komponente koje razlikuju Panax vrstu. Iako je korijen u svojoj formi najcjenjeniji ustvari listovi su ti koji imaju najvise ginsenoida. U njima je 0,5-3% smjese saponina ginsenozida, derivata oleanolske kiseline; aminokiseline: arginin, cistein, tirozin, glutaminsku i amino-maslačnu kiselinu, nekoliko vrsta šećera: saharozu, fruktozu i galaktozu, 3rijetka trisaharida, škrob, pektine, kolin, fosfatide, vitamine C i B, oko 0,5% eteričnog ulja nazvanog panaksinol, a od minerala: arsen, kobalt, bakar, germanij, mangan, vanadij i cink.

     Najčešće se rabi u obliku gotovih preparata (tonik, kapsule, tablete), a u posljednje vrijeme može
se i sam korijen nabaviti u biljnim ljekarnama. Ginseng okrepljuje, čisti krv, pomaže protiv lošeg ili poremećenog metabolizma, skleroze, pomlađuje organizam time što poboljšava njegove funkcije. Sprečava infarkt, jetrene i bubrežne bolesti, hormonalne disfunkcije, koje su uglavnom endogeni uzroci većine bolesti, a pomaže i protiv anemije, grozničavih stanja zbog prehlade, slabe cirkulacije krvi, protiv bolesti živaca, depresivnog raspoloženja, umora i nemogućnosti koncentracije, što su sve znakovi starenja, pa time osvježava i produljuje život, povećavajući intelektualnu sposobnost i pamćenje. Blagotvorno utječe na organizam ako se već pri prvim znacima gubitka vitalnosti i spomenutih stanja uzima tri mjeseca po jedna kapsula ili nekoliko kubičnih mililitara tonika dnevno, odnosno ekstrakta dobivenog maceracijom korijena u 45% rakiji.

Ginseng (Panax ginseng)
Ginseng (Panax ginseng)
    Istočnjaci tvrde da ne ostavlja nikakvih štetnih posljedica u organizmu čovjeka. Zbog toga je njegovu primjenu prihvatila i europska medicina, uz preporuku da se nakon tri mjeseca uzimanja lijeka načini pauza, čije trajanje valja prilagoditi subjektivnom osjećaju zdravlja. Najnovija su iskustva pokazala da ginseng snizuje šećer u krvi, pa ga dijabetičari mogu rabiti kao dopunsko ljekovito sredstvo. Međutim, u slučaju hipoglikemije, odnosno premale količine šećera u krvi, ginseng se ne smije uzimati.

Ginseng (Panax ginseng)