Majčina dušica ( Herba Serpylli )

    Majčina dušica pripada obitelji usnatica. Prirodni je afrodizijak, antiseptik, antioksidant, antispazmatik, antiretik, digestiv, diuretik pa čak i sedativ . Majčina dušica, odnosno čaj od majčine dušice vrlo je koristan. Majčina dušica s pravom nosi ime koje govori da je to biljka za žene. Skoro na svim jezicima nosi ime majčina dušica.

Majčina dušica ( Herba Serpylli )

Majčina dušica ( Herba Serpylli )
    Jak je antiseptik za unutrašnje organe, organe za disanje i urogenitalne organe. Biljka daje snagu koja stimulira psihičke i fizičke funkcije, kupka od nje jača i živce i miši, a koristi se i za nervoze, depresije pa čak i liječenje alkoholizma. Kod plućnih oboljenja kao što su astma, bronhitis pa i tuberkuloza uzima se čaj ili sirup od majčine dušice jer djeluje višenamjenski. Kao ekspektorant koji olakšava iskašljavanje, kao antiseptik koji umiruje jaki kašalj pa i kao antiseptik koji sprječava širenje infekcije tj djeluje protuupalno.

   Za ženske bolesti je primjena isto jako raznovrsna. Koristi se u poticanju i reguliranju menstruacije, kao antiseptik za infekcije maternice. Majčina dušica se koristi i za liječenje migrene, bolesti mjehura, bubrega, kod grčeva želuca , slabokrvnosti, blijedoće, kod prekomjernog stvaranja žuči, angine, difterije, padavice, hunjavice, nesanice pa čak i reume.

Majčina dušica ( Herba Serpylli )

    Riječ "thymos", što u prijevodu znači hrabrost, snaga, ukazuje na stimulirajući učinak ove biljke. Zabilježeno je čak da se naređuje uzgajanje majčine dušice, a Egipćani je koriste za balzamiranje i pranje mrtvaca. Eterično ulje majčine dušice sadrži najviše cimola koji je u velikim dozama otrovan. Koristi se kod nadutosti i smetnji probave te za pojačanu cirkulaciju.


Majčina dušica ( Herba Serpylli )

   Zapadna medicina majčinu dušicu koristi za liječenje bronhitisa, bolesti glasnica, bolesti želuca, bolesti grla, crijevnog katara, jakog nadražujućeg i konvulzijskog mjesečnog ciklusa, promuklosti, raznih rana, respiratornog i želučanog katara i slabih živaca. Koristi se i kao začin za jela te kao biljka s magičnom snagom.