Recepti za - Neven ulje

Recepti za - Neven ulje
        Ulje od nevena regeneriše i njeguje oštećenu i suhu kožu lica i tijela. Neven ulje se preporučuje za njegu kože nakon dugotrajnog izlaganja suncu. Pošto neven ima blago antisepticko dejstvo (usljed visokog sadržaja joda), može se upotrebljavati i kao pomoćno prirodno sredstvo za suzbijanje raznih infekcija na koži. Pored toga, neven pospješuje cirkulaciju pa se koristi kod dekubitusa (hronična rana usljed dugotrajnog ležanja koja se najčešće pojavljuje na leđima). Biljka neven je vrlo ljekovita biljka koja je melem za našu kožu. Stoga neven ulje na neki način je i ulje za ožiljke. To ulje možete napraviti i sami treba vam samo recept koji će te pronaći u nastavku teksta.

        Boja nevenova ulja zavisiće o tome kakve ćete cvjetove nabaviti- narančaste ili žute. Žuti cvjetovi sadrže više ksantofila dok narandzasti sadrže više beta- karotena. Najbolja varijanta je raditi ulje od samih latica, druga po redu je izrada ulja od cijelih cvjetnih glavica. Treća i najlošija varijanta je ta da kupite jako usitnjenu biljnu smjesu u kojoj se, uz usitnjene cvjetne glavice, nalaze i dijelovi listova i stabljike jer tada ulje može ispasti narandžasto- zeleno.

Narančasti neven - Neven ulje
        Zbog sklonosti oksidaciji i vrlo lakog kvarenja za izradu ovog ulja preporuka je koristiti stabilnija hladno cijeđena ulja- pšenične klice, suncokretovo ulje, sezamovo ulje i bademovo ulje i već suhe cvjetove nevena. Naravno da je moguća izrada ulja od svježeg cvijeta, ali takav je macerat puno nestabilniji i preporučuje se prosušiti cvijet kroz 24 sata kako bi se uklonio barem dio vlage i tek tada napripraviti ulje.

         Za početak 50g osušenih nevenovih latica ili cvjetnih glavica lagano istrljati i prebaciti u staklenu posudu koju je moguće hermetički zatvoriti. Preliti nevenove latice ili cvjetne glavice sa 500ml odabranog hladno cijeđenog i nerafinisanog baznog ulja ( pšenične klice, suncokretovo, sezamovo ili bademovo ulje). Posudu zatvoriti i protresati nekoliko puta dnevno. Vrlo je važno da su latice do kraja suhe i u potpunosti prekrivene uljem, jer se u protivnome može razviti plijesan. Ovako pripremljenu smjesu pustite da stoji dvije sedmice, a zatim procijedite uz pomoć gaze.

Žuti neven - Neven ulje
      
        Posle tri sedmice procijediti kroz više slojeva gaze i napuniti u tamne boce. Nakon što se nevenovo ulje profiltriralo kroz nekoliko slojeva gaze preporučuje se ostaviti ga još barem 24 sata da se istaloži i tada ga, ponovno kroz gazu procijediti u tamnu bocu. Ulje se koristi lokalno, prema potrebi i ulazi u sastav mnogih masti i krema za njegu kože. Čuva se na hladnom i tamnom mjestu, zaštićeno od svjetlosti. Ulje nevena je najbolje potrošiti u roku šest mjeseci.

         Nevenovo ulje bogato je flavonidima, saponinima, karotenoidima i eteričnim uljima koja potiču epitelizaciju i granulaciju te potpomažu brže zarastanje. Smiruje upalne procese na koži (akne, crvenila), ubrzava zacijeljivanje rana i opekotina. Blagotvorno djeluje kod upaljenih i proširenih vena. Nevenovo ulje može se koristiti i za zaštitu zdrave kože te kod suhe kože.

Djelovanje nevenova ulja:
Recepti za - Neven ulje

- protivupalno
- liječi, dezinfekuje i zacjeljuje rane na koži
- regenerise, omekšava i hrani kožu

Koristi se:

- kod iritacija kože, alergija, urtikarija, opekotina, uboda insekata
- za njegu kože kod gotovo svih kožnih oboljenja uključujući akne, čireve, psorijazu, seboreju, neurodermitis i ostale dermatitise te druge infekcije kože
- za njegu osjetljive i dječje kože
- kod hemoroida i varikoznih vena
- kod upaljenih i proširenih vena
- potpomaže brže zarastanje
- smiruje akne i crvenila