Žuti čaj

Žuti čaj
        Možda i jedna od najvećih nepoznanica u svijetu čaja je žuti čaj. To je čaj koji ima sva pozitivna svojstva zelenog čaja , a uz to ima i manje kofeina. Žuti čaj zapravo je neobrađeni bijeli čaj. Za njegovu proizvodnju koriste se najmlađi listovi i pupovi biljke Camellia sinesis, od koje se proizvode i crni i zeleni čaj. No žuti čaj se suši i fermentira dulje od zelenog čaja pa je okus puno blaži i nema trpku notu. Ja evo upravo pijem jedan i izvrstan je.

        Da se razumijemo žuti čaj je upravo od iste biljke čajevca Camellia sinensis kao i zeleni čaj, ali se za razliku od njega bere ranije, dok su još listovi u obliku pupoljaka čime su očuvani svi antioksidansi. U kineskoj tradiciji i kulturi ovaj čaj ima dugu tradiciju još iz vladavine Ming i Qing dinastije, te se stoga smatra carskim, imperijalnim čajem. Popularan je među ljubiteljima čaja koji preferiraju jedinstven i osvježavajući okus, te blago slatkastu aromu. Žuti čaj je dobar antioksidans, ubrzava metabolizam, čisti organizam, štiti srce i krvne žile, okrepljuje tijelo, umanjuje posljedice stresa i umora.

Camellia sinensis
        Odnedavno se sve više koristi i predlaže kao dodatak uz dijete za mršavljenje i gubitke kilograma. Zahvaljujući dijetalnom enzimu EGCG koji potiče sagorijevanje masnog tkiva, žuti čaj jedno je od najučinkovitijih prirodnih sredstava za mršavljenje. Naravno ako se kombinira s umjerenom prehranom i laganom vježbom. Žuti čaj i njegovi učinci ne staju samo na topljenju kilograma. S obzirom na antikancerogeno, antioksidativno i protuupalno djelovanje, žuti čaj štiti od karcinoma, ateroskleroze i bolesti krvožilnog sustava. Također, čuva zdravlje usne šupljine jer sprječava krvarenje desni, a time i ispadanje zuba. Žuti čaj sadrži i manje kofeina od zelenog čaja.

Žuti čaj
       
        Antioksidansi žutog čaja ubrajaju se u pet najučinkovitijih fitokemikalija (biljnih spojeva) koji se upotrebljavaju u borbi protiv karcinoma. Stoga pijenje žutog čaja štiti od karcinoma pluća, želudca, jednjaka, debelog crijeva, gušterače i jetre. Na litru vode je najbolje dodati 4-5 čajnih kašika žutog čaja , kao i sa zelenim čajem za žuti čaj se koristi voda temperature oko 75-80 , a žuti čaj držati u vodi od 1-3 minute. Probajte možda vam se svidi žuti čaj , znam da je meni super.

Žuti čaj