Sobno cvijeće - čuvari zdravlja


Kućne biljke - čuvari zdravlja
          Sobno cvijeće i njegova dobrobit za zdravlje je činjenica koju danas potvrđuju brojni stručnjaci. Razloga je uistinu mnogo. Jedan od glavnih je što sobno cvijeće pročišćava zrak, umanjuje stres, širi pozitivnu energiju, uljepšava prostor isuzbija neugodne mirise. A sve što mi zauzvrat pružamo za sobno cvijeće je malo pažnje.

          Sobno cvijeće pročišćuje i osvježuje zrak tako što filtriraju ugljični dioksid koji izdišemo, kao i razne toksične tvari prisutne u zatvorenom prostoru, a proizvode kisik. Jedno istraživanje vezano za upotrebu sobnog svijeća u svrhu pročišćavanja i osvježavanja zraka provela je NASA ranih 90-tih godina prošlog stoljeća. Svaka od testiranih biljaka, u razdoblju od 2 godine, na uobičajeni je način uzgajana u zasebnoj komori od pleksiglasa, u klimi kakva prevladava u domu ili u uredu. U te komore, svakodnevno bi se ubacila točno određena količina zagađivača, a nakon 24 sata, izmjerila bi se količina štetnih tvari u zraku, te usporedila s količinom izmjerenom prije zagađivanja. Rezultati su bili iznenađujući. Vjerovali ili ne, pojedino sobno cvijeće, u roku od 24 sata, mogu ukloniti i do 90 posto različitih toksičnih tvari iz prostorija u kojima živimo ili radimo.

Sobno cvijeće - čuvari zdravlja
        Neke od tih čudotvornih biljaka su gerber, margarita, krizantema,afrička ljubičica, orhideja, filodendron, sanseverija, dracaena (drvo života), spathyphillum (mirni ljiljan), bršljan, aloa vera, različite vrste palmi, paprat, čuperasti klorofit (Chlorophytum Comosum). Od brojnih zagađivača zraka kojima smo svakodnevno izloženi unutar zatvorenog prostora, posebno je važno istaknuti formaldehid. Zbog svoje široke primjene prisutan je gotovo posvuda. Iz tog razloga, izuzetno je preporučljivo u prostor u kojem boravimo unijeti biljke poput filodendrona, aloe vere i sanseverije. One su se pokazale najmoćnije u borbi protiv tog sveprisutnog zagađivača, koji može iritirati dišne putove, uzrokovati astmu i alergije, te izazvati glavobolju, umor i vrtoglavicu, a potencijalno je i kancerogen.

         Sobno cvijeće osim što pročišćava zrak od toksičnih tvari, također ga oplemenjuje negativnim ionima, koji kronično nedostaju zatvorenom prostoru. Negativni ioni uvelike poboljšavaju lošu kvalitetu zraka, uzrokovanu rasvjetom, grijanjem i djelovanjem klimatizacijskih i brojnih električnih uređaja. Istraživanja potvrđuju da negativni ioni značajno utječu na naše zdravlje: vitaliziraju stanice, poboljšavaju rad metabolizma, koncentraciju i budnost, povećavaju otpornost prema bolestima, iznimno dobro pomažu kod glavobolje, alergije i astme.

Sobne biljke - čuvari zdravlja
         Po feng shuiju, pravilnim odabirom i smještajem biljaka unutar prostora u kojem boravimo, možemo poboljšati zdravlje, te postići neophodan sklad uma, duha i tijela. U tom smislu, feng shui izdvaja bambus, kao simbol zdravlja i blagostanja. Trnovite biljke postavljene kraj izlaza, osiguravaju zaštitu doma, a svježe cvijeće u dom unosi sreću i bogatstvo. Biljke oblih listova izuzetno su preporučljive za dom, jer smiruju energiju. Najbolje ih je postaviti u sjeverne kutove prostorija. Biljke uspravnih listova pripadaju yang principu, što znači da u prostor mogu unijeti previše agresivne 'muške' energije, pa s njihovim smještajem u dom valja biti oprezan. Ako je energija u vašem domu previše uspavana, pokoja takva biljka mogla bi vam poslužiti kako biste je pokrenuli, te stvorili dinamičniji ugođaj.

         Što se tiče poslovnog prostora, biljke postavljene na istoku, jugu i jugoistoku, povećati će uspješnost vaših pothvata i donijeti vam sreću u poslu. Sukladno tomu, treba izbjegavati postavljanje biljki na zapad, jugozapad i sjeveroistok. Također, drži se da biljke oštrih listova negativno djeluju na auru, te mogu odbiti klijente. U domu bi trebalo izbjegavati takve biljke smjestiti uz pokućstvo na kojem sjedimo ili ležimo, jer mogu oslabiti imunitet. Crveno i žuto cvijeće pripada yang principu, i podiže energiju, dok plavo i ljubičasto pripada yin principu, i djeluje umirujuće. Spathyphillum (mirni ljiljan), eliminira štetna zračenja monitora i tv ekrana, pa ga je preporučljivo držati u blizini tih uređaja. Lavanda je odličan izbor ako želite ubrzati ozdravljenje i oporavak. Općenito, smatra se da zdrave biljke privlače univerzalnu chi energiju, i tako utječu na vitalnost i dugovječnost. Ako nisu zdrave, treba ih što prije zamijeniti, kako ne bi privlačile negativnu energiju.


Sobno cvijeće - čuvari zdravlja