Mango (Mangifera indica)


Mango (Mangifera indica)
        Mango je tropsko stablo iz porodice Anacardiaceae, roda Mangifera. Izvorno je iz Indije i uzgaja se u mnogim tropskim i suptropskim krajevima u kojima je veoma rasprostranjen. Uzgaja se za prehranu, za proizvodnju soka, koristi se kao začin te za pripravljanje mirisa i boja. Mango sadrži vitamine B i C i dosta željeza. Postoji oko 500 podvrsta manga, a boja mu varira preko crvene do žute i narančaste. Mango se smatra najstarijim voćem, u Indiji se uzgaja preko 5000 godina. Smatra se da je Buda sjedio upravo ispod drveta manga kad je doživio prosvjetljenje, pa se mango i danas koristi u mnogim obredima u Indiji. Plod manga je kruškolikog oblika iako ga na Tajlandu nazivaju "tropska breskva". Plodovi mogu biti teški do 2 kg, stablo može rađati plodove i do 100 godina, a neka stabla su doživjela čak 300 godina. Drvo naraste 35-40 m u visinu, a listovi su dugi 15-35 cm.

        Kada je počeo da se gaji plod manga je bio veličine šljive i ne baš prijatnog ukusa. Danas plodovi manga mogu biti teški i više od dva kilograma, a drvo može da rađa plodove i do 100 godina. Plod je kruškolikog oblika, iako ga Tajlanđani zovu tropska breskva. Sadrži vitamine B i C i dosta željeza. Postoji oko 500 sorti manga, a boja mu varira od zelene preko crvene do žute i narandžaste. Ukus mu je mješavina ukusa ananasa i kajsije. Može dugo da ostane i van frižidera, u posudi na stolu. Tajlanđani ga jedu kao dodatak ribljem umaku, ili začinjen palminim šećerom. Uobičajeno je da se služi isječeno na kriške.Takođe mango može pomoci kod problematične kože i kose, kao i kod tretmana akni. S obzirom da je dobar izvor beta karotena i vitamina A i C, pored prethodno navedenog pomaže i kod očuvanja vida.

Mango (Mangifera indica)

        Obilje antioksidansa iz svježeg manga djeluje povoljno u prehrani ljudi s problemima krvožilnog sustava. Zbog prisustva vlakana, koristan je i kod ljudi s usporenom probavom. Također, istraživanje znanstvenika s Instituta za agronomiju u Teksasu pokazalo je da mango može spriječiti ili zaustaviti rast nekih stanica raka.Jedna šalica narezanog mango sadrži 25 posto potrebnih dnevnih vrijednosti vitamina za dobar vid. Redovita konzumacija manga sprječava noćno sljepilo, refrakcijske greške i suhoću očiju. Mango sadrži probavne enzime koji pomažu razbiti proteine i pomažu u probavi. Također se bore protiv kiselosti i loše probave zbog enzima koji se nalaze u plodu koji smiruju želudac. Zbog velike količine vlakana u mangu, to može spriječiti začepljenje.

Mango (Mangifera indica)


         Mango može biti koristan za ljude koji se žele udebljati. Naime, 100 grama manga sadrži oko 75 kalorija. Također, sirovi mango sadrži škrob koji se pretvara u šećer. Tako zreli mango kada se konzumira s mlijekom (bogat proteinima) može biti vrlo koristan kod debljanja. Mango je učinkovit u olakšavanja začepljenih pora na koži. To znači da će ljudi koji pate od akni, koje su uzrokovane začepljenim porama, imati koristi od manga. Samo uklonite pulpe manga i primjenite na koži oko 10 minuta prije pranja. To će učiniti kožu mekom i sjajnom.

Mango (Mangifera indica)

         Mango je nadaleko poznat kao "kralj voća", a to nije bez razloga. Bogat je aminokiselinama, vitaminima C i E, flavonoidima, beta karotenom, niacinom, kalcijem, željezom, magnezijem i kalijem. Fenoli u mangu, kao što su kvercetin, izokvercitrin, astragalin, fisetin, galna kiselina i
enzimi, imaju antikancerogena svojstva. Mango je također mnogo prehrambenih vlakana poznatih kao pektini. Znanstvenici su identificirali snažnu veza između konzumacije puno vlakana i manjeg rizika od karcinoma probavnog trakta. Šalica narezanog manga (oko 165 grama) sadrži 76 posto potrebne dnevne vrijednosti vitamina C, moćnog antioksidansa koji štiti stanice od slobodnih radikala te smanjuje rizik od raka.

Mango (Mangifera indica)

        Zreli plod manga je sladak i ima specifičan okus. Tekstura ploda razlikuje se u ovisnosti o kojoj se podvrsti maga radi pa tako meso nekih plodova nalikuje na vrlo zrele šljive dok druge vrste imaju čvršće meso, poput onoga koji nalazimo kod avokada. Zahvaljujući visokom udjelu vode, mango je iznimno sočna vrsta voća što ga čini pravim osvježenjem u tople ljetne dane. Tako se u Indiji priprema chutney od još nezrelog manga s dodatkom ljute čili papričice i limete što sve zajedno čini vlo aromatičan spoj. U nekim krajevima mango se jede posoljen, a oni koji su naročiti ljubitelji začinjenog dodaju mu čak i čili.U drugim krajevima svijeta mango se pak koristi za dobivanje soka, te za pripremanje sladoleda, shakeova, voćnih pita i voćnih salata. Komadi manga mogu se propasirati i koristiti kao svjež i zdrav preljev za sladoled ili druge hladne ljetne poslastice


Mango (Mangifera indica)