Hibiskus ( Hibiscus )

Hibiskus ( Hibiscus
    Biljka hibiskus ima vise sinonima, a neki od njih su kineska ruža ili afrička malva. Navodno ih ima od 130 do 150 vrsta, a mogu biti divlji i kultivirani, jednogodišnji i višegodišnji, pa od svijetlo rozog do tamno crvenog. Hibiskus je žbunasta jednogodišnja biljka. U našim krajevima cvjeta u periodu od jula do septembra. Hibiskus se razmnožava na više načina: kalemljenjem, rezancima i sijanjem sjemena. Bilo da je manjeg ili normalnog rasta koji seže do 2, 5 m, njegov izgled je uvijek elegantan. Hibiskus spada u najljepše i najegzotičnije cvjetove tropskih zemalja. On je vjerojatno najsvestranija biljna vrsta na planeti. Mnogi vrtovi i dnevne sobe u Aziji su ispunjeni cvjetovima hibiskusa. U Kini je poznat kao kineska ruža i ima sinonim bogatstva, dok je u Maleziji dobio epitet nacionalnog cvijeta.

    U Egiptu je hibiskus već poznat stoljećima kao nacionalno piće i kao biljka koja liječi mnoge bolesti zbog visokog postotka vitamina i organske kiseline. Pije se kao osvježavajući napitak u vrućim ljetnim danima, bilo da je hladan ili topao. Prema nekim podacima čaj od hibiskusa bio je omiljeno piće egipatskih farona. On je bio pratitelj svih većih proslava gdje se posluživao kao zdravica. Dijelovi cvijeta koriste se za pravljenje popularnog pića u Egiptu koje se naziva karkade. Razni dijelovi biljke koriste se u pravljenju: džemova, začina, čajeva, supa i sosova. Cvijetovi se koriste u farmaciji i kozmetici. Postoje neke vrste hibiskusa kod kojih se za jelo koriste nezreli plodovi.

Hibiskus ( Hibiscus )

    Od većine popularnih biljnih čajeva razlikuje se prepoznatljivom crvenom bojom, kiselkastim okusom i velikom količinom vitamina C. Bogat je flavonoidima i njegova je uloga u oporavku organizma velika. Nameće se intenzivnom aromom i potiče budnost. Hibiskus djeluje na povećanje apetita, a ima primjenu i u lječenju prehlada, srčanih i nervnih oboljenja, bola i otoka (upala) u gornjem respiratornom traktu. Pomaže prilikom zadržavanja tečnosti u ogranizmu, stomačnih problema i poremećaja cirkulacije. Služi i kao blagi laksativ i diuretik. U hrani i piću, hibiskus se koristi zbog mirisa, ukusa i boje. On poboljšava miris, ukus i izgled mnogih mješavina čajeva.

    Ljekovita svojstva hibiskusa potiču od enzima, eteričnih ulja, vitamina C i flavonoida, pa on između ostalog djeluje i kao antioksidans. Voćne kiseline u hibiskusu mogu da djeluju kao laksativ. Neki naučnici smatraju da drugi sastojci hibiskusa mogu da djeluju na smanjenje krvnog pritiska, ublažavanje grčeva u stomaku, crijevima i materici, kao i da mogu da djeluju kao antibiotici, protiv bakterija i protiv glista. Postoji nedovoljan broj dokaza da hibiskus pomaže prilikom problema sa povišenim holesterolom. Jedna starija studija pokazala je da jedan gram određenog ekstrakta lista hibiskusa dnevno povoljno djeluje na nivo holesterola. Istraživanja su pokazala da ljudi sa blago povišenim krvnim pritiskom koji piju tri puta dnevno određene vrste čaja od hibiskusa imaju niži krvni pritisak. Ovo istraživanje obećava, ali je nesigurno oslanjati se na čaj od hibiskusa za liječenje povišenog pritiska.

Hibiskus ( Hibiscus )

    Pokazalo se da hibiskus povoljno djeluje kada su u pitanju sljedeće tegobe gubitak apetita, prehlade, kašalj, upala grla, konstipacija, stomačni problemi, zadržavanje tečnosti, srčana oboljenja, pad imuniteta, nervni poremećaji, površinske rane i nesanica .Ipak je potrebno više podataka da bi se hibiskus mogao smatrati lijekom za ovakve probleme.  Hibiskus nije uvek bezbjedno koristiti tokom trudnoće. Postoje slučajevi kada hibiskus utiče na izazivanje menstruacije, što može dovesti do spontanog pobačaja kod trudnica. S obzirom na to da nema dovoljno podataka o bezbjednosti konzumiranja hibiskusa tokom dojenja, on se ne preporučuje.

    Hibiskus može umanjiti dejstvo acetaminofena. Konzumiranje pića koje sadrže hibiskus prije upotrebe acetaminofena može da ubrza oslobađanje organizma od acetaminofena. Još uvek nije poznato da li to može izazvati ozbiljnije probleme. Odgovarajuća doza zavisi od više faktora kao što su uzrast, zdravstveno stanje i drugi uslovi. Trenutno ne postoji dovoljno naučnih činjenica koje bi odredile tačnije doziranje hibiskusa.

Hibiskus ( Hibiscus )