Aloa Vera (lat. Aloe Barbadensis M.)

  Aloa Vera  (lat. Aloe Barbadensis M.)

    Aloa vera,  (lat. Aloe Barbadensis M.), je u svijetu poznatija kao Aloe vera Barbadensis Miller. Ime je dobila po botaničaru Milleru koji ju je otkrio na ostrvu Barbadosu i uvrstio u registar ljekovitog bilja. Prirodno raste samo u područjima sa toplom i suhom klimom. Najbolje uspijeva u područjima gdje je prosječna godišnja temperatura iznad 22 °C kao što su Karibi, Meksiko. Aloa ima sabljaste, špicaste listove, sa testerastim ivicama, koji po obliku podsjecaju na ružu i rastu pri zemlji. Iz sredine ruže raste cvjetna drška koja se završava u vidu žutog ili crvenkastog cjevolikog cvijeća. Spada u porodicu ljiljana i u svijetu je poznato preko 250 vrsta od kojih svega 4 imaju ljekovito dejstvo, a najveće Aloe Vera (Barbadensis Miler).

Aloa Vera  (lat. Aloe Barbadensis M.)
    Od biljke se najviše upotrebljava njezin gel, želatinasta masa koja se nalazi u unutrašnjosti lista. Aloa je hranljiva biljka za svaku ćeliju ljudskog organizma i zbog svoje hranjive vrijednosti i izuzetnih ljekovitih svojstava nazivaju je "kraljicom ljekovitih biljaka", a još davno je nazvana eliksirom dugovječnosti. Ustanovljeno je da gel aloe sadrži preko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka i među njima vitamini A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu, više od 20 minerala, zatim magnezijum, mangan, cink, bakar, hrom, kalcijum, kalijum i željezo kao i imunomodulatori, antioksidansi, imaju protivupalno, antibakterijsko i antivirusno djelovanje.

Aloa Vera  (lat. Aloe Barbadensis M.)

  Ljudskom organizmu su potrebne 22 aminokiseline koje su neophodne za izgradnju belančevina. Gel Aloe obezbjeđuje 20 od ovih aminokiselina. Ono što je još važnije je da ovaj gel obezbjeđuje svih osam esencijalnih amionokiselina koje nije moguće proizvesti u ljudskom organmizmu i koje se zbog toga moraju unositi hranom. Obična aloa je imunostimulans (jača opštu otpornost, prevencija bolesti - rak, psorijaza, kolagenoze), detosikans (od otrova, alkohola, narkotika), antioksidans (slobodni radikali), ima antivirusno dejstvo (herpes), baktericidno (uništava bakterije), fungicidno (uništava gljivice), antiflogistik (upalni procesi svih sistema), analgetično (smanjuje bolove), adstrigentno (steže površinu kože i sluzokože), laksantno (reguliše stolicu), stimulans (reguliše status psihe) i antidijabetično (smanjuje nivo šećera).

Aloa Vera  (lat. Aloe Barbadensis M.)

     Reč Aloe potiče iz latinske forme arapskog naziva „Aloeh“, sirijskog „Alwai“ ili hebrejskog „Halal“, čije je značenje „izuzetno gorka materija“, što ukazuje na izuzetno gorku žutu tečnost, mlijeko, odnosno sok, koju sadrži biljka a nalazi se neposredno ispod tankog kožastog tkiva (kore). Komercijalni naziv Aloa vera je latinskog porekla i znači „prava Aloja“. Žuti „ljekoviti“ sok su u ove svrhe koristili još u 4 vijeku pne.Biljka je radi vlastitog opstanka razvila bogat sadržaj vitamina, aminokiselina, enzima i mineralnih materija da bi osigurala svoj opstanak u oskudnim životnim uslovima.

    Sama ljekovitost aloje se nalazi u komponentama koje imaju različite i specijalne energetske vrijednosti. Aloa je biljka koja spada u porodicu ljiljana i u svijetu je poznato preko 250 vrsta od kojih svega 4 imaju ljekovito dejstvo, a najveće aloa. Sječenjem listova i njihovim presovanjem cijedi se sok koji se stabilizuje papajom, a ima hranljivi i ljekoviti učinak koji daju preko 200 aktivnih sastojaka aloe potrebnih za svakodnevno funkcionisanje svake ćelije.

Aloa Vera  (lat. Aloe Barbadensis M.)