Ćurekot (Black Seed/Nigella-Sativa)

„Crno sjeme sadrži u sebi lijek za svaku bolest, osim za smrt.“- Muhammad (s.a.w.s.) prenosi Abu Hurairah.
   Ćurekot ( çörek otu - trava za peciva) je porijeklom iz južne i jugozapadne Azije. Raste do 30 cm sa lijepim i osjetljivim cvjetovima obično obojenim u bijelo i svijetlo plavo. plod je velika napuhana kapsula sastavljena od 3 do sedam dijelova od kojih je svaki pun sjemena. Sjeme se koristi kao začin u ishrani a ulje kao lijek. Ima jak i gorak ukus i miris. Iz ovog sjemena se hladnim cijeđenjem dobiva ulje, koje je bogato nezasićenim punomasnim kiselinama. Te kiseline su esencijalne (od životne važnosti), pa ih je uz hranu potrebno unositi u organizam.Danas se ćurekot uzgaja pretežno u Siriji, Iraku, Egiptu, Americi, Indiji, Pakistanu, Iranu, Grčkoj i na Kipru, obzirom da najbolje uspijeva u sunčanim predjelima.

Ćurekot (Black Seed/Nigella-Sativa)

  
   U Islamu se smatra kao jedan od najboljih lijekova što postoji. Na Istoku se tradicionalno koristi u liječenju bolesti poput astme, bronhitisa, reumatizma, upalnih stanja, kod povećanja proizvodnje mlijeka kod dojilja, za podspješivanje varenja i uništavanje crijevnih parazita. Trenutno ima 5 odobrenih patenta az liječenje kod FDA u Americi ( dijabetes, smanjenje rasta ćelija raka, poboljšanje imunog sistema, virusne infekcije, psorijaza ) i jedan u Engleskoj ( astma ).

Ćurekot (Black Seed/Nigella-Sativa)

   Kod nas je zastupljen dosta ćurekot i lako ga se može naći kako u sjemenu tako i ćurekot ulje kao i kreme za lice ali o tome ćemo više u receptima i savjetima za zdravlje. Samo naravno treba paziti da je nigella sativa a ne neka slicna biljka i da je neki renomirani prodavac. Najbolji proizvodi i najpoznatija vrsta je egipatski (Al-Baraka) ćurekot koji ima i najveću potenciju u uljima. Egipatski ćurekot je jedna od najranijih kultiviranih biljaka čovječanstva. Tek u skorije vrijeme ova biljka je opet otkrivena od strane liječnika alternativne medicine, imunologa kao i raznih farmaceutskih preduzeća.