Prirodni lijekovi

   Priroda je puna zdravih preparata, a to znaju i u farmaceutskoj industriji pa gotovo 60 % od 150 najčešće propisanih lijekova u Americi sadrže bar jedan biljni sastojak kao aktivni sastojak. Od davnina se znalo da u prirodi postoje biljke koje svojim ljekovitim svojstvima pomazu ljudima pri savladavanju određenih bolesti i problema. Većina lijekova koji se koriste danas su razvijeni zahvaljujući istraživanjima upravo tih biljaka i praćenjem njihovog djelovanja na životinje zaražene raznim bolestima. Upravo te aktivne komponente u lijekovima koje su dobijene iz biljaka su to što pomaže našem tijelu da se izbori sa bolestima, međutim problem je u tome što u današnjim lijekovima mi imamo pored tih nama potrebnih supstanci i dodatne gluposti i otrove koje stete nasem organizmu a uopšte nam nisu potrebne. Ljudsko tijelo nije naviklo i ne zna se bas dobro nositi sa kombinovanim lijekovima i preparatima, pa čak i hranom koja je sastavljeni od kompleksnih sastojaka. Tijelo je naviklo na jednostavne formacije i to je ono sto njemu treba a ne kombinacija nekih 100 sastojaka od kojih nam je potreban samo jedan u datom trenutku. 

   Osnova za dobar i zdrav život je preventiva. Mi ne možemo puno toga uraditi jer je velika većina svega kontaminirana nekim bespotrebnim otrovima ali se bar možemo upoznati sa osnovnim sastojcima koji su potrebni našem organizmu za pravilno funkcionisanje. Daleko smo otišli od prošlosti i jednostavne prehrane i došli do kompleksnosti današnjice u kojoj je gotovo nemoguće prpbrati pravi proizvod od hiljada ponuđenih na tržištu. Kada pogledate malo bolje šta jedemo danas nije ni čudo što nam se dešavaju razna oboljenja u organizmu. Hrana je puna sastojaka i otrova koji nisu dobri za naše tijelo. Veoma je teško danas izbjeći to sve pogotovo u zemljama poput naše jer mi smo još uvijek daleko od evropskih proizvodnih uslova koji su i zabranili većinu najštetnijih sastojaka. Kod nas to međutim nije slučaj i velika većina ljudi pojma nema ni šta jede ni šta se nalazi unutra. Pokušaćemo preko ovog bloga navesti većinu zdrave hrane i sastojaka iz nje koji su korisni za naš organizam kao lijek i koji pomažu u oporavku našeg tijela.

   Nadam se da će sve ovo pomoći ljudima da vide ustvari u kakvoj smo mi opasnosti i da se informišu bar ono osnovno kako bi pomogli sebi a i svojoj djeci. Naš organizam je jedna velika mašina spremna na borbu sa većinom štetnih sastojaka, međutim danas smo toliko izloženi tim otrovima da je tijelo konstantno prepuno kancerogenim materijama i slobodnim radikalima koji se zadržavaju u tijelu jer mu mi ne pomažemo da ih izbaci. Kroz postove na ovom blogu moći ćete se informisati o svemu pojedinačno počevši od prevencije bolesti tako što ćemo unositi zdrave i potrebne sastojke u naš organizam i pomoći mu u borbi, pa i korištenju tih povoljnih sastojaka za bolesti kojima je tijelo već pogođeno.