Čili ( Chilli )

Čili ( Chilli )
    Čili (chilli) je plod različitih tropskih vrsta paprike (uključujući i neke varijetete nama poznate domaće paprike) s vrlo sitnim plodovima koji se suše i melju u prah. Čiliji su dugi svega 4 cm, boje žute, zelene, narančaste ili crvene, a imaju nadasve ljuti okus. Kada se komuške osuše i samelju dobije se kajenski papar. Naziv čili potječe od španjolske riječi chile za tu vrstu paprike, budući da su je Španjolci donijeli u Europu za vrijeme Kolumbovih putovanja. Šarenilo naziva proizlazi iz doba kada se čili dopremao iz portugalskih i španjolskih kolonija u Južnoj Americi, Inidiji i Africi, gdje se i danas uzgaja. Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine, najčešće crvene ili zelene boje. U najpopularnije vrste ubrajaju se cayenne, habańero, chipotle, jalapeńo, anaheim, ancho, mađarska paprika. Samo u Meksiku ima ih više od 150.  Jalapenosi i banana čili, koje ponekad zovu i mađarskim voštanim paprikama srednje su ljuti i sočni. Poblanosi su također srednje ljuti, no meso im nije toliko sočno, dok su serranosi ljuti i manje sočni. Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Čili ( Chilli )


        Čili paprika (cayenne ili kajenska) - Capsicum frutescens - je grm čiji su zreli plodovi izrazito crvene boje. Izvorno potječe iz Južne Amerike, ali se danas većinom uzgaja u Aziji. Iako većina ljudi odmah pomisli na crvenu, španjolsku čili papriku, postoji puno podvrsta čili paprike, različite veličine i boja. Čak i obična paprika spada u ovu porodicu. Čili je izvanredno oštra okusa, pa je dvadesetak puta jači od obične ljute paprike. Okus mu je međutim manje aromatičan i pikantan, boja mnogo bljeđa.  Ljutina čili paprike potječe od spoja zvanog kapsaicin, ali osim njega, sadrži i visokovrijedne karotenoide, vitamine A i C, te flavoniode.Glavni sastojak koji mu daje specifičnu ljutinu je capsaicin, tvar koja pokazalo se snižava razine kolesterola i triglicerida u krvi, sprečava grušanje krvi, jača imunitet i ima afrodizijačka, antibakterijska i fungicidna svojstva.


Čili ( Chilli )

        Stupanj ljutine se izražava u tzv. Scoville jedinicama (SHU). Obična paprika ima SHU nula, Jalapeno paprika 3000-6000, dok je najljuća poznata čili paprika Jolokia, koja se uzgaja u Bangladešu, sjeveroistočnoj Aziji i na Šri Lanki, a ima SHU preko 1 milijun.Upotrebljava se za začinjanje jela od povrća, pikantnih umaka, namaza, kao dodatak kravljem siru, variva od paprika i graha, a važni je sastojak popularnog meksičkog jela Chili con carne. Energetski sadržaj 100 g crvenih čili papričica iznosi 40 kcal / 166 kJ. Od toga 8,8% ugljikohidrata, 1,87% proteina i 0,4% masti. Čili papričice sadrže raznolike minerale, ali u količinama ispod 10% RDA. Od vitamina odličan je izvor vitamina C (143,7 mg što čini 240% RDA) i dobar izvor vitamina K (14 μg što čini 14% RDA). U sastavu 100 g čili papričice nalazi se i 1,5 g dijetalnih vlakana, 534 μg beta-karotena, 709 μg luteina i zeaksantina.

        Američki starosjeditelji od davnina upotrebljavaju čili papriku kao lijek. Koristi se i u indijskoj ayurvedi, te kineskoj, japanskoj i korejskoj medicini, kao pomoć kod probavnih problema, za stimulaciju apetita, bolove u mišićima i ozebline. U Europi i Americi koriste se preparati za vanjsku uporabu- melemi, gelovi i oblozi, za smanjenje bolova vezanih uz osteoartritis, reumatoidni artritis, bolove u mišićima i zglobovima i za poboljšanje cirkulacije Kapsaicin snižava temperaturu, djelovanjem na moždani centar za regulaciju tjelesne temperature. Upravo iz tog razloga u tropskim i suptropskim krajevima ljudi konzumiraju cayenne papriku jer im pomaže da lakše podnesu vrućine.

Čili ( Chilli )

        Pri vanjskoj uporabi pokazuje snažno analgetsko djelovanje, Ublažava bol tako što uništava tzv."spoj P" koji se nalazi u živčanim stanicama i zadužen je za prijenos osjeta boli u mozak. Ovaj učinak je privremen. Čili paprika stimulira cirkulaciju krvi, snižava krvni tlak i nivo kolesterola u krvi. Tinktura od čili paprike je efikasna prva pomoć kod infarkta i krvarenja. Jedna žličica (15 kapi) tinkture se razrijedi u čaši tople vode i daje bolesniku svakih 15 minuta, dok se stanje ne smiri. Svakodnevno korištenje tinkture jača srce i smanjuje mogućnost infarkta. Pospješuje probavu, pa se koristi kao sredstvo za smirivanje probavnih smetnji. Izaziva pojačano znojenje, čime pomaže liječenje prehlade, problema sa sinusima i groznice. Pospješuje izbacivanje sluzi iz pluća. Kapsaicin smiruje migrenu i reumatoidni artritis. Korištena kao oblog, čili paprika smanjuje bol u donjem dijelu kralježice.


        Kapsaicin i drugi sastojci čili paprike djeluju i na:  smanjenje agregacije (nakupljanja) trombocita, dijabetičku neuropatiju , postoperativnu bol (mastektomija - odstranjivanje dojke ili amputacija udova) , mišićnu bol uzrokovanu fibromialgijom, bolove uzrokovane Raynaudovom bolesti, bolove kod herpes zostera (neuralgija) i dr. Iako nesumnjivo pomažu, kreme i gelovi koji sadrže kapsaicin ne mogu izliječiti primarnu bolest,nego samo olakšati stanje! Obzirom da je čili paprika izrazito iritira kožu, svakako se pridržavajte uputa i ne nanosite kremu ili gel na oštećenu kožu, rane ili sluznicu. Kapsaicin je jedan od glavnih sastojaka sprejeva za samoobranu. Kapsaicin je repelent, pa se koristi u sredstvima protiv mravi i žohara. Prema nekim izvorima čili paprika pomaže pri sagorijevanju masnog tkiva. Vanjskom uporabom, u obliku gelova, melema i obloga smiruje kožne probleme, kao i svrbež kod psorijaze.

Čili ( Chilli )