Suncokret ( Helianthus annuus )

Suncokret ( Helianthus annuus )
    Suncokret je najveća i jedna od omiljenijih biljaka iz porodice glavočika i roda (Helianthus). Korijen mu je čupav i vlaknast, koji tvori mnoštvo prostranih korjenčića, a može prodrijeti u dubinu do 3 m. Zbog dubokog korijenja i sposobnosti da upije vodu i štetne tvari, suncokret se često koristi za isušivanje močvarnog tla i čišćenje zagađenog tla (otpadnih voda, olova, radioaktivnih tvari). To je osjetljiva jednogodišnja biljka koja voli posve sunčan položaj i propusno tlo. Sjeme se sije u ljuskama u proljeće, a kasnije se prorjeđuje ili presađuje. Cvate žutim cvijetom velike ljubičasto-smeđe sjemene glavice od kasnog ljeta do mraza. Cvijet se bere kada cvjetna glavica padne, te se obješena ostavi dok ne ispadnu sjemenke. Nije pogodan za uzgoj u zatvorenom.Stabljika izrasta iz korijena kao razgranata ili jednostavna, svijetlozelena, ispunjena prozirnom srčikom. Središte glavice čine sitni žutosmeđi ili crvenosmeđi cjevasti cvjetovi, a okružuju ih žute jezičaste latice, duge i do 10 cm. Iz središnjih cvjetova suncokreta razvijaju se ovalni i pljosnati, crni ili prošarani plodovi. Unutar svakog ploda nalazi se po jedna svjetlosiva sjemenka, bogata biljnim mastima, vitaminima, bjelančevinama, mineralima i balastnim tvarima.

Suncokret ( Helianthus annuus )

  
Suncokret ( Helianthus annuus )
    Od latice suncokreta u narodnoj se medicini priprema čaj i tinktura, imaju gorkast i sluzav okus i blago mirišu na med, a sadrže antocijanske glikozide, ksantofil, kolin, betain, karotenoide, fitosterine, sapogenine, suncokretovu kiselinu. Sjemenke suncokreta imaju veliku hranjivu vrijednost i izuzetno su bogate uljem. Sjemenke suncokreta sadrže 30-50% ulja, već 25 grama sjemenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za vitaminom E. Osim sirovih sjemenki upotrebljavaju se pripravci od osušenih i prženih sjemenki. U kulinarstvu ima također značajnu ulogu, a sjemenke su bogate bjelančevinama gotovo jednako kao i odrezak mesa. Od sjemenki se pripremaju i razni namazi s tofuom ili nekim povrćem.U samo 25 grama sjemenki ove biljke se nalazi količina vitamina E koja je dnevno potrebna organizmu.

Suncokret ( Helianthus annuus )

  U slučaju upale grla, dušnika ili krajnika usta treba ispirati tinkturom suncokreta rastvorenom u vodi jer se pokazala kao veoma djelotvorna. Isto dejstvo se postiže i ako se ispiranje obavi odvarom od listova ovog cveta. Potrebno je da se desetak minuta u jednom litru vode kuha šaka listova koji su prethodno presečeni napola. Zatim se ostavi pet minuta poklopljeno i procijedi.

    Ako imate grčeve u nogama, suncokretovo ulje može da se upotrebi za masažu. Trebalo bi da mišiće nogu masirate dva do tri puta dnevno jer tek tad pomaže da se grčevi smanje. Na ovaj način možete da ublažite i reumatične bolove i bolove nastale zbog artritisa.

    Za razliku od drugih masnoća, suncokretovo ulje je korisno za naš organizam. Ono sadrži višestruko zasićene masne kiseline koje su važne za zdravlje krvnih sudova, ali se pokazalo i efikasnim u snižavanju nivoa holesterola u krvi.

Suncokret ( Helianthus annuus )
    Brašno od sjemena suncokreta pomiješano s vodom nanesite na lice i dekolte i ostavite da odstoji. Poslije par minuta, blagim kružnim pokretima sastružite nanijetu masu sa lica. Ona će vam poslužiti kao piling kojim ćete očistiti vaš ten. Ako vam je koža masna, smjesu pomješajte s vodom od lavande, a ako imate suhu kožu, onda dodajte nevenovu vodu. Oni koji imaju osetljivu kožu za pripremanje ove smjese trebalo bi da upotrebe ružinu vodicu.